Rudolf Desenský - psycholog psů
Profesionální psí poradna
Právě je čtv 28. bře. 2024 17:30
99% VEŠKERÝCH VAŠICH OTÁZEK JE ZDE ZODPOVĚZENO.
Pro nedostatek času na textové odpovědi jsem nové registrace do poradny dočasně zastavil.
Ke čtení důležitých příspěvků registraci nepotřebujete.
Raději pracuji se psy než s klávesnicí. Chcete-li mé odpovědi na své dotazy, zavolejte, nebo přijeďte na Freesobotu.
Děkuji všem, kteří podporují náš spolek Mikroazyl Vlčáry z.s. - azyl pro velké psy s nestandardním chováním.

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ] 
  Předchozí téma | Následující téma 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Nevyprovokovaná agrese
PříspěvekNapsal: ned 22. dub. 2012 19:34 
Offline

Registrován: pon 25. črc. 2011 13:13
Příspěvky: 5
Bydliště: Strakonice
Dobrý den,
poradíte, prosím,jak dobře zvládnout následující situaci?: chodíme s mojí 14 měs. fenkou na vesnický cvičák s partou nadšenců, už od 4 měsíců. Fenka je i po pubertě stále hravá, neagresivní , ale posledních pár měsíců se stupňuje problém s 2 letou fenou NO. Je dost dominantní (podle mne spíš nevychovaná, nevím), dosud to jakžtakž šlo, sice po mé feně (i po jiných psech) vyjížděla, ale pak si třeba spolu začaly i hrát. Máme všichni košíky právě z bezpečnostních důvodů. Teď naposled ale, jen jsme vystoupily z auta, přiběhla k nám, ma mojí se vrhla a začala jí mordovat, rovnat, nevím, jak to nazvat, bez jakéhokoli podnětu. Prostě já jsem tady šéfová, tak ať to víš od začátku. Ohnala jsem se po ní batohem, úplně bez přemýšlení, stejně jsem se netrefila, ta moje se jí podřídila , nic nedělala, jen držela. Nato přiběhla panička, že jí mám nechat, že si jí srovná sama a chytla jí za hlavu nebo ucho a povalila na bok a řvala na ní, že nesmí. Ale to dělá vždycky a fena stejně příště vystartuje. Ale nejvíc mne štvalo, že se mám koukat a čekat, dokud ona jí z té mojí nesundá, že prý jak dospívá, tak si něco dokazuje. Napřed jsem tedy kývla, že počkám, ale pak se mi to rozleželo, já musím bránit svého psa. Chci o tom příště vyvolat na cvičáku diskuzi, tak chci mít nějaké argumenty, jak to je. Také fena NO nesnese, když jdou pro pomazlení k její paničce ostatní psi,a ta to neřeší, spíš ji to jakoby těší. Moc děkuji za případné rady,co dělat. Amelie.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nevyprovokovaná agrese
PříspěvekNapsal: ned 22. dub. 2012 21:21 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 16. led. 2011 17:29
Příspěvky: 3985
Bydliště: Ostrov u Macochy
Chápu že to člověku napoprvé možná nedojde, ale určitě jsi pak usoudila správně - je to TVŮJ pes a nikdo Ti na něj nebude útočit - a Tvůj pes na Tebe musí moct spoléhat.
Diskusi bych na to téma určitě vyvolala, a když dostane za pravdu nevychovaná panička a ne Ty, tak nevidím jinou možnost než odejít. Jestliže panička agresivní vlčandy chce být jediná, kdo na ni bude působit, tak ji holt musí mít trvale pod kontrolou. Taky by nikoho nenapadlo nechat na pískovišti cizí dítě, aby tlouklo to moje a čekat, až si ho jeho matka zpacifikuje...

_________________
Ve snaze přetvořit svět člověk zapomíná přetvořit sám sebe (A. Platonov)
www.naturaldogfood.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nevyprovokovaná agrese
PříspěvekNapsal: ned 22. dub. 2012 22:07 
Offline

Registrován: pát 16. zář. 2011 19:22
Příspěvky: 2801
Bydliště: Praha
ve chvíli, kdy to ta paní majitelka agresivního psa - v ten okamžik mne nezajímá, co si hodlá dokazovat, nebo jestli je to rozmazleností, dospíváním apodobně - to sou kecy a mě zajímá pouze můj pes, nehodlám dopustit, aby nedejbože se začal chovat stejně.

s mojím psem jsem měla z té agresivní strany stejný problém, ale rozhodně jsem psa nenechala si na někom cosi dokazovat. a situacím, kde by něco nastat mohlo řeším preventivním přiřazením psa k noze. slýchám často, nechte ho, on mu to ten můj vysvětlí.. a můj pes by byl na začátku?? nebo nechte ho, on ten můj potřebuje dostat přes hubu?? to jsou taky kecy. o tom samém, mě to v budoucnu přinese problém, opět mě zajímá můj pes a co mi ho kdo má co kérovat.

"Také fena NO nesnese, když jdou pro pomazlení k její paničce ostatní psi,a ta to neřeší, spíš ji to jakoby těší. Moc děkuji za případné rady,co dělat. Amelie" - takže si to paní dělá docela sama a ještě jí to těší. za mě - pryč od nich.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nevyprovokovaná agrese
PříspěvekNapsal: pon 23. dub. 2012 05:45 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 09. čer. 2006 20:48
Příspěvky: 2794
Amelie píše:
Ohnala jsem se po ní batohem, úplně bez přemýšlení, stejně jsem se netrefila, ta moje se jí podřídila , nic nedělala, jen držela. Nato přiběhla panička, že jí mám nechat, že si jí srovná sama a chytla jí za hlavu nebo ucho a povalila na bok a řvala na ní, že nesmí. Ale to dělá vždycky a fena stejně příště vystartuje. Ale nejvíc mne štvalo, že se mám koukat a čekat, dokud ona jí z té mojí nesundá, že prý jak dospívá, tak si něco dokazuje. Napřed jsem tedy kývla, že počkám, ale pak se mi to rozleželo, já musím bránit svého psa. Chci o tom příště vyvolat na cvičáku diskuzi, tak chci mít nějaké argumenty, jak to je. Také fena NO nesnese, když jdou pro pomazlení k její paničce ostatní psi,a ta to neřeší, spíš ji to jakoby těší. Moc děkuji za případné rady,co dělat. Amelie.


Fenku bych podala paničce vzduchem s tím, že si výslovně nepřeji, aby se na mého psa ještě někdy jenom podívala. Panička by se měla naučit trošku něco o psech. Nasměruj jí sem na poradnu. Určitě by bylo dobré, kdybyste obě přijely aspoň na nějakou free sobotu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nevyprovokovaná agrese
PříspěvekNapsal: pon 23. dub. 2012 06:31 
Offline
psycholog psů
Uživatelský avatar

Registrován: pon 27. úno. 2006 20:53
Příspěvky: 6751
Bydliště: Vlčáry
Typický příklad šikany, kdy se jeden pes vozí po druhých, jelikož je asociální nervák a chce, aby všichni byli asociální nerváci. Psi s podobným chováním mi tady na fríčkách volně nepobíhají, mají koš, dlouhou šňůru a majitel takového psa je mu pořád v patách, aby stihl včas a správně zakročit. Co nestihne on, to stihnu já nebo moji přátelé, kteří už se v tom vyznají. Učím ty lidi i jak případný zákrok správně provést, aby ten pes přestal napadat jiné psy, jelikož seřváním nebo jinou agresí se učí zase jen agrese a ovlivňuje oba, tedy i toho nevinného psa. Jestli tohle chování dělá majitelce dobře a nehodlá to řešit, měli byste ji i s fenkou vytěsnit, jinak vám zkazí všechny psy a budou z nich časem také nerváčci lekaví vůči jiným psům, když ne rovnou další "startovací šikanisti".

_________________
Rudolf Desenský - Artemis
psycholog psů

Kouzelné tlačítko Obrázek ti ušetří čas čekání na odpověď


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nevyprovokovaná agrese
PříspěvekNapsal: pon 23. dub. 2012 07:52 
Offline

Registrován: úte 20. čer. 2006 06:35
Příspěvky: 997
Amelie píše:
přiběhla panička, že jí mám nechat, že si jí srovná sama a chytla jí za hlavu nebo ucho a povalila na bok a řvala na ní, že nesmí. Ale to dělá vždycky a fena stejně příště vystartuje.

Tohle je přeci argument jako blázen. Myslím tu druhou větu. Pokud majitelka neumí zasáhnout tak, aby pes už útok nezopakoval, pak nezbývá nic jiného, než že si svého psa ochráním sama.
Důležitý jsou dvě věci. V jaké fázi je pes usměrněn a co páníčci udělají po střetu. Myslím si, že když je budete od sebe izolovat, tak problém se bude zvětšovat, pokud budete dál chodit na společný cvičák.
Moje fenka Dorota CHTĚLA pod sebe srolovat cizí fenku. Z její strany to nebyla šikana, chtěla usměrnit její divoké chování. Měla jsem pocit, že to vyhodnotila příliš přísně a proto jsem zasáhla ještě dřív, než k rolbě došlo. Ve vteřině poslechla, cizí fena zůstala v pohodě, ale kupodivu se začala chovat klidněji. Majitelka chtěla odejít, tak jsem jí poprosila, aby zůstala. Nechtěla jsem, aby jsme se rozešly ve chvíli, kdy byla nepohoda. S paní je rozumná řeč a zůstala. Příště by totiž moje fenka určitě chtěla úkon dokončit. Od té doby probíhají v pohodě naše společné procházky.
Tohle se nedá dělat s každým psem. Záleží, jestli se dá domluvit s jeho člověkem. Pokud ne, tak bych šla od toho. I když to vlastně popisuju "z druhého pohledu".


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nevyprovokovaná agrese
PříspěvekNapsal: pon 23. dub. 2012 21:56 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob 07. bře. 2009 23:22
Příspěvky: 2858
Bydliště: Ústí nad Labem-Bratislava
Podobný majitelia takýchto psov bývajú väčšinou tí "najchytrejší" a nebudú predsa počúvať nejakého psíčkara čo "o tom nič nevie" keď jeho na cvičáku učí "odborník" niečo iné.Takýto ludia ale aj ťažko prenesú cez srdce keď sa im šahá na psa,takže keď niekomu "napomeniem" psa aby sa slušne choval,nabudúce sa mi vyhne.V lepšom prípade si psa zavolá od mojich psov preč.Čož nie je úplne ideálne pretože na nevychovaného psa doplatia iné psi,ale aspoň moje psi sú pred ním v bezpečí :dontknow:

_________________
Neexistuje nic, co by pes neuměl. To jen člověk ho to neumí naučit.http://dogaboston.webnode.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nevyprovokovaná agrese
PříspěvekNapsal: úte 24. dub. 2012 20:10 
Offline

Registrován: pon 25. črc. 2011 13:13
Příspěvky: 5
Bydliště: Strakonice
Zdravím všechny, co mi poradili a moc děkuji. Potvrdilo se mi, co jsem si myslela, takže mám s čím jít do diskuze,nebude to asi jednoduché, protože paní je tam hlavní osoba, která vše kolem cvičáku organizuje, takže "vytěsnit" ji nepadá v úvahu. Pokud s argumenty neuspěji, budu se muset "vytěsnit" bohužel já (super výraz pro naší situaci). Paní už měla prý předtím také fenu NO a prý také takhle "ostrou", takže se obávám, že jí o novém pohledu na věc nepřesvědčím, ale rozhodně to zkusím. Vy i Vaši pejskové se mějte hezky. Amelie.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nevyprovokovaná agrese
PříspěvekNapsal: stř 25. dub. 2012 05:31 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 09. čer. 2006 20:48
Příspěvky: 2794
Určitě s tou paní důrazně promluv. Jestli se situace nezlepší a budeš tam chtít dál chodit, nezbyde ti nic jiného, než agresivní čubu sestřelit tak, aby se tvému psovi vyhnula.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nevyprovokovaná agrese
PříspěvekNapsal: stř 25. dub. 2012 13:03 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. srp. 2011 07:41
Příspěvky: 30
Bydliště: Brno
Držím palce...protože s některýma lidma je komunikace někdy dost složitá. Já jsem měla na cvičáku něco podobného, kdy mi pitbulteriérka bezdůvodně útočila na mého tehdy ještě ani né půlročního hafína. Pana majitele jsem tehdy v klidu a slušně poprosila, ať si ji dá na stopku a má ji pod kontrolou, načež začal bezdůvodně vyskakovat jak kašpárek z krabičky a vykládat mi, že jsem typický člověk s předsudky o bojových plemenech a nevim už co dalšího :dozdi: Takže jsem se s ním začala hádat, ale začali se mě kupodivu zastávat i ostatní, co na cvičáku byli a kteří měli s jeho fenou a svými psy podobnou zkušenost a doposud mlčeli. Nakonec po pár týdnech pán konečně uznal, že fenka je rozmazlená a že potřebuje trochu disciplíny a začali na tom pracovat. Vše se odehrálo jen díky tomu, že jsem nebála mu "něco říct" a získala jsem tak i podporu v ostatních lidech na cvičáku. Chápu, že to máš těžší v tom, že paní je něco jako organizérka cvičáku, ale věřím, že by se tě taky mohl někdo zastat. Pořád snad ještě existují i normální lidi :wink:

_________________
Terka & Artuš
Jediné, co rozbíjí sny, jsou kompromisy -Richard Bach


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nevyprovokovaná agrese
PříspěvekNapsal: stř 25. dub. 2012 17:29 
Offline
Oprávněný poradce
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 09. lis. 2006 21:21
Příspěvky: 8242
Bydliště: Luční Chvojno
Ale majitelkou není, ne?

_________________
"Požaduj hodně, spokoj se s málem. Savvy up!" PNH

stránky Bonyho a Dutchee


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nevyprovokovaná agrese
PříspěvekNapsal: stř 20. bře. 2013 14:41 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 26. říj. 2012 08:13
Příspěvky: 75
Bydliště: Trenčín
Mne sa stalo niečo podobné - ročná fenka NO odbehla majiteľke a zamierila k mojej len o mesiac mladšej. Majiteľka na mňa zakričala, nech sa nebojím, že nič neurobí. Fenky sa začali oňuchávať, síce som videla, že sa tá jej "šponuje" nad moju, ale obávala som sa ju zahriaknuť z dôvodu, že už aj tak dosť nervózne pôsobila, tak aby som ju nevynervovala ešte viac a ona nezaútočila. Naviac jej panička si už pre ňu bežala. Ale ako sa priblížila, jej fenka po mojej skočila. Moja sa tiež nedala, trochu pocvakali po sebe zubami (žiadna krv) ja som svoju odtiahla hneď, majiteľka tú druhú o stotinku neskôr, len čo sa jej ju podarilo zdrapiť za obojok. Moja bola v tom momente v kľude - akoby tam tá druhá už nebola. Potom neskôr na cvičáku ma majiteľka tej fenky poprosila, či ich ešte môžeme pustiť k sebe- obe na vodítkach. Pričuchli k sebe, moja bola opäť v pohode, jej zase vyštartovala, hneď sme ich odtiahli, moja zase akoby sa nič nestalo, jej ešte chvíľu zúrila. Len neviem, ako som sa mala správne zachovať k svojej fenke, v oboch prípadoch došlo k náznaku boja. Mala som ju pokárať, že opätovala útok? Priznám sa, že som na to nereagovala skoro nijak, iba som si ju zamerala na mňa (dala nejaký príkaz) akoby sa situácia ani nestala. Videla som, že iný majiteľ svoju fenku za to isté pokarhal. Ako je to správne? Nechcem z nej agresora, ale ani aby sa hneď automaticky podriadila každému agresívnemu psovi, len preto, že sa bude báť, že bude odo mňa potrestaná.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nevyprovokovaná agrese
PříspěvekNapsal: stř 20. bře. 2013 17:37 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 11. čer. 2006 11:52
Příspěvky: 1050
Pro podobne pripady kdy neni s majitelem domluva a sami ciziho psa nedokazete umravmit rukama doporucuji poridit si elektricky paralizer. garantuji vam ze dvakrat na stejneho psa ho pouzit nebudete muset.

Vim je blby kdyz to pes odnasi za majitele, ale nez si nechat sikanovat psa je lepsi i takhle drasticky prostredek.

_________________
Ladislav Tejml (Tchor)
SKYPE: ladislavtejml
tchor2@gmail.com , tchor@pesani.cz
http://www.pesani.cz http://tchor.rajce.net
viphone: +420325203956


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nevyprovokovaná agrese
PříspěvekNapsal: stř 20. bře. 2013 18:06 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 09. čer. 2006 20:48
Příspěvky: 2794
dada94 píše:
Len neviem, ako som sa mala správne zachovať k svojej fenke, v oboch prípadoch došlo k náznaku boja. Mala som ju pokárať, že opätovala útok? Priznám sa, že som na to nereagovala skoro nijak, iba som si ju zamerala na mňa (dala nejaký príkaz) akoby sa situácia ani nestala. Videla som, že iný majiteľ svoju fenku za to isté pokarhal. Ako je to správne? Nechcem z nej agresora, ale ani aby sa hneď automaticky podriadila každému agresívnemu psovi, len preto, že sa bude báť, že bude odo mňa potrestaná.


Neměla jsi jí podle mého názoru kárat, a také jsi neměla vyhovět majitelce té feny. Od takových nic dobrého nepochytí.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nevyprovokovaná agrese
PříspěvekNapsal: stř 20. bře. 2013 18:35 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 26. říj. 2012 08:13
Příspěvky: 75
Bydliště: Trenčín
Hej, tiež som si neskôr pomyslela, že som ju asi druhýkrát nemala púšťať k mojej fenke :( , chcela som pomôcť, chápem, že jej fenka potrebuje kontakt s inými psami, aby sa naučila s nimi vychádzať, že ju nemôže izolovať, preto som neodmietla. Na druhej strane už aspoň viem, že toto patrí do rúk odborníkovi so skúseným psom. Teda som ale zareagovala dobre, že som svoju fenku nekarhala :-k Fakt je, že som mala pocit, že by si to nezaslúžila, naviac, keď atak tej druhej feny pominul, celkom sa sústredila na mňa, napriek tomu, že ona ešte bláznela. Tak teda, keď už som dohnojila začiatok, aspoňže som nedohnojila aj záver...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nevyprovokovaná agrese
PříspěvekNapsal: pon 25. bře. 2013 08:36 
Offline
psycholog psů
Uživatelský avatar

Registrován: pon 27. úno. 2006 20:53
Příspěvky: 6751
Bydliště: Vlčáry
Pokud chcete správně socializovat, přijeďte sem na fríčko. Trenčín není zas až tak daleko odtud.

_________________
Rudolf Desenský - Artemis
psycholog psů

Kouzelné tlačítko Obrázek ti ušetří čas čekání na odpověď


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nevyprovokovaná agrese
PříspěvekNapsal: pon 25. bře. 2013 10:27 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 12. čer. 2006 13:47
Příspěvky: 2293
Bydliště: Sokolnice
Dada, v podstate si zareagovala po utoku dobre. Osobne po napadnuti mojho psa okamzite prevadzam pozornost na mna a adrenalin z tej situacie okamzite "donutim" psa vybit aktivnou hrou a rychlym sledom povelov s velkym chvalenim. V psovi tak pozitivne zazitky a emocie prevladnu nad negativnymi a zatial mi to vychadza, ziadneho psa ten moj neriesi, i po niekolkych napadnutiach.
samozrejme, ideal je napadnutiu predist, ale niekedy sa to nepodari

_________________
http://www.raistlin.webnode.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nevyprovokovaná agrese
PříspěvekNapsal: pon 25. bře. 2013 12:33 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 26. říj. 2012 08:13
Příspěvky: 75
Bydliště: Trenčín
Desenský píše:
Pokud chcete správně socializovat, přijeďte sem na fríčko. Trenčín není zas až tak daleko odtud.

Ďakujem za pozvanie, verte, že by som rada prišla, keby ste boli na Slovensku, už by som do manžela hučala, aby sme niekedy išli :wink: , ale predsa len takto cez hranice je to so psom asi trošku zložitejšie :cry: Inak my so socializáciou zatiaľ žiaden problém nemáme, spomínaná skúsenosť bola iba nutná obrannná reakcia mojej fenky, myslím, že to skôr ja som nemala dopustiť, aby k útoku na ňu vôbec došlo. Vlastne to bola prvá situácia, kedy som videla svoju fenku pri priamom kontakte so psom vyceriť zuby, aj to iba v nevyhnutnej chvíli, lebo vzápätí, ako hrozba pominula, bola naprosto v pohode. Ona naopak, ak je nejaký pes nervóznejší, doteraz sa vždy radšej stiahla a pri tých, čo sú bojazlivejší, je taká veľmi pokojná, dokonca si aj ľahne (klasicky, nie na chrbát), akoby ich vyzývala, že jej sa báť nemusia.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nevyprovokovaná agrese
PříspěvekNapsal: pon 25. bře. 2013 13:50 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 04. črc. 2006 14:55
Příspěvky: 5609
Bydliště: kraslice/ praha
přes hranice potřebuješ ejn pas a čip vzhledem k tou že sme v šenghenu tak ani nic nezaregistruješ- zrovna ted mse byly se smečkou v Martině. z Teenčína k rudovi sou to cca 2h cesty

_________________
Zeptáš-li se, budeš 5 minut vypadat jako blbec.Nezeptáš-li se,budeš blbcem po celý život


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nevyprovokovaná agrese
PříspěvekNapsal: pon 25. bře. 2013 14:12 
Offline
Oprávněný poradce
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 09. lis. 2006 21:21
Příspěvky: 8242
Bydliště: Luční Chvojno
Teď v sobotu jsem dala s 5 psama na otočku přes 800km. Plus jednoho psa navíc jsem vezla zpět. Složité to fakt není, stačí vzteklina, čip a petpas :wink:

_________________
"Požaduj hodně, spokoj se s málem. Savvy up!" PNH

stránky Bonyho a Dutchee


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející tuto poradnu: Žádní registrovaní uživatelé a 30 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v této poradně
Nemůžete odpovídat v této poradně
Nemůžete upravovat své příspěvky v této poradně
Nemůžete mazat své příspěvky v této poradně
Nemůžete přikládat soubory v této poradně

Hledat:
Přejít na:  








Nákupem prostřednictvím tohoto banneru podpoříte všechny zdejší psy na převýchově


Prozdravi.cz



Na Vlčárech krmíme těmito krmivy



Psí poradnu pro vás vytvořil © 2006-2015 Rudolf Desenský - Artemis


Tento web je soukromým majetkem, jakékoliv šíření jeho obsahu nebo jen částí je nelegální a bez souhlasu © Rudolf Desenský - Artemis zakázáno!