Rudolf Desenský - psycholog psů
Profesionální psí poradna
Právě je čtv 28. bře. 2024 17:28
99% VEŠKERÝCH VAŠICH OTÁZEK JE ZDE ZODPOVĚZENO.
Pro nedostatek času na textové odpovědi jsem nové registrace do poradny dočasně zastavil.
Ke čtení důležitých příspěvků registraci nepotřebujete.
Raději pracuji se psy než s klávesnicí. Chcete-li mé odpovědi na své dotazy, zavolejte, nebo přijeďte na Freesobotu.
Děkuji všem, kteří podporují náš spolek Mikroazyl Vlčáry z.s. - azyl pro velké psy s nestandardním chováním.

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 35 ] 
  Předchozí téma | Následující téma 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Změna chování vůči psům ve smečce
PříspěvekNapsal: úte 28. srp. 2007 10:31 
dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Mám 5 letého labradora, který většinu roku tráví v bytě se dvěma psy- 2 letou a roční šeltií. Doteď bylo jejich soužití bezproblémové, společně žrali, hráli si, chodili na cvičák...Labrador si málem nechával nas..t na hlavu...Teď se však 2x stalo, že po nich vystartoval. Poprvé jsme si to vysvětlili tím, že mu starší šeltie vlezl ke žrádlu, ještě když žral. Že si prostě hájil svoje. Dnes se stalo totéž, akorát že ještě misku neměl, ale čekal na ni. Psi se kolem něj motali, on sledoval misku, psy, misku, psy a než jsme stačili zareagovat, už pod sebou držel toho 2 letého psa. Pochopila bych to, kdyby se to dělo po příchodu štěněte do rodiny, že by si jako rozdělovali pozice, ale teď, po dvou letech soužití, kdy nikdy nic takového neudělal...Není možné, že jak ta starší šeltie dospívá, má labrador strach o svoje místo? Já nevím...


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 28. srp. 2007 10:53 
No, my ho slovně uzemnily, ale nemám pocit, že by se ho to nějak dotklo...On se po něm ohnal, povalil ho na záda a řval na něho a zřejmě se ho snažil udržet na zemi, co to šlo, protože šelťák byl na hrudníku celej poslintanej. Takže jsem ho od něj odtáhla, dořvala ho, ale že by byl zdrblej se teda říct nedá. Já nevím, možná řeším blbosti, ale já tohle u něj neznám. K cizím psům se chová odměřeně, pokud si ho nevšímají nebo když ví, že má navrch. Když jsou větší nebo dominantní(nevím, jestli je to ten správnej výraz), tak je našponovanej a nelíbí se mu to. Přitom socializaci měl poctivou, vyrůstal se straším psem, který ho hned na začátku odkázal do patřičných mezí a on si nic nedovolil. Přijde mi to u něho jako hrozná změna.


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 28. srp. 2007 11:55 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 20. čer. 2006 12:23
Příspěvky: 169
Bydliště: Chomutov
Jezdila jsem se svojí fenkou ke koním do Nechranic a tam je ještě fenka Peggy, křížená labradorka a kokršpaněl Endy. Moje fenka se nepere a Endy na fenu ani nezavrčí, ale Peggy se jednou pokusila o něco podobnýho. Chtěla vyjet na Feli když žrali, ale já jsem si stoupla mezi ně, tak že se k sobě nedostaly. Peggy přede mnou zastavila a já jsem jí dost hnusnim vypadni poslala pryč a její žrádlo jsem dala Felče a Endymu. Od tý doby je klid a v pohodě můžou žrát vedle sebe. Myslím že by to pomohlo i u vás, protože vy rozhodujete, kdo bude žrát a kdo ne.

Dasha píše:
Takže jsem ho od něj odtáhla, dořvala ho, ale že by byl zdrblej se teda říct nedá


Naštvaný "vypadni" bývá mnohem účinější, než dvě minuty křiku.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 28. srp. 2007 12:05 
Tak to jsem zřejmě nezvládla, já jim pak dala každýmu misku, i labroušovi...ach jo, teď řešíme, jestli se máme bát třeba i hromadnýho vítání po příchodu kohokoliv domů...jestli to s tou miskou byl jenom "úlet" a nebo jestli si teď bude dělat "pořádky" u všeho. Normálně bych řekla, že přece nikdy nic neudělal, tak proč by měl teď, ale momentálně mám pocit, že absolutně svýho psa neznám:-(


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 28. srp. 2007 12:50 
Offline
psycholog psů
Uživatelský avatar

Registrován: pon 27. úno. 2006 20:53
Příspěvky: 6751
Bydliště: Vlčáry
Začal si řešit organizaci ve smečce, tudíž se povyšuje. Asi bych pro nastolení míru jeho pozici snížil důslednou cenzůrou chování. Jde o to, zda víš, jak to má vypadat v praxi.

_________________
Rudolf Desenský - Artemis
psycholog psů

Kouzelné tlačítko Obrázek ti ušetří čas čekání na odpověď


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 28. srp. 2007 13:05 
Nejsem si jistá. Já do oněh incidentů neměla absolutně pocit, že by ve smečce vůbec něco řešil. Ani mezi ty dva se nikdy nepletl, když se navzájem hašteřili...


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 31. srp. 2007 10:04 
Offline

Registrován: úte 16. led. 2007 13:02
Příspěvky: 33
Bydliště: Olomouc
Dasho,
tím, že pes začne řešit postavení ve smečce a chce míchat kartami, tak je něco špatně mezi vámi dvěma. Labík už necítí z vaší strany oporu, rozhodnost, spravedlnost. Prostě se snaží smečku řídit on. Musela jste se v poslední době zachovat tak, že vás přestal brát jako vůdce.
Pod pojmen "snížit důslednou cenzůrou chování" jak psal Ruda si představuji, nastolení pořádku, důsledností. Možná bych ho při špatném chování na chvíli vyřadila ze smečky. (samotka)
Rudo chápu to dobře??

_________________
Nezapomínejte chválit.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Změna chování vůči psům ve smečce
PříspěvekNapsal: pon 07. zář. 2009 15:57 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 08. zář. 2008 11:03
Příspěvky: 1175
Bydliště: Nymburk
Nevím kam s tím, ale název celkem sedí...

Máme tři psy -dva mlaďochy(rok) a jednoho dědečka(14-15). "Problém" je, že když si kluci poslední dobou hrajou, dědouch jim hru kazí vrčením a pronásledováním většího. Příde mi, že se je snaží umravnit -buď že mu vadí to jak lítaj a řvou nebo proto, že už prostě nechápe, že si opravdu jen hrají. Když tam sem, tak tiše převedu jeho pozornost na něco jinýho -většinou ho chytnu a třeba podrbu, ale to mi zas příde, aby si ještě na starý kolena nespojil, že když bude prudit dostane pochvalu. Nenapadá vás třeba něco lepšího?

_________________
Veronika+Borisko+Kšandik ♥


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Změna chování vůči psům ve smečce
PříspěvekNapsal: pon 07. zář. 2009 16:21 
Offline
Oprávněný poradce
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 09. lis. 2006 21:21
Příspěvky: 8242
Bydliště: Luční Chvojno
Nc jinýho bych k jeho věku nedělala. Je to už opravdu důchodce a tak mu vadí povyk. Jen ho zklidnit a vysvětlit, že se nic neděje, že se ho to netýká ať de klidně spát.

_________________
"Požaduj hodně, spokoj se s málem. Savvy up!" PNH

stránky Bonyho a Dutchee


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Změna chování vůči psům ve smečce
PříspěvekNapsal: pon 07. zář. 2009 19:18 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 01. bře. 2009 12:37
Příspěvky: 163
Bydliště: Dobruška
to mi připomnělo chování Potra k Royovi,když u nás byl na víkend.když dělal Roy nějakou neplechu a já to dala najevo změnou hlasu a voláním jeho jména,tak Potr ho chtěl taky usměrňovat.přivolala jsem ho a dala povel lehni.dřív bych ho nechala pomáhat,ale teď pokud jsem to pochopila správně nemůže řešit nic za vůdce smečky.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Změna chování vůči psům ve smečce
PříspěvekNapsal: pon 05. říj. 2009 16:53 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 08. čer. 2009 20:01
Příspěvky: 26
Máme dvě fenky: choďačku(Ajka, 4roky) a malého voříška(Brita, 2 roky). Obě máme od štěněte a dosud se k sobě chovaly přátelsky. Za poslední měsíc Ajka několikrát(cca 5x) napadla Britu. Poslední dva útoky byly údajně už hodně zlý, takže rodiče psy přivázaly, aby se k sobě nedostaly. Až se psi uklidnili, tak je zase pustili. Teď jsou zase obě v pohodě. Možná Ajka na Britu žárlí a předvádí se, nevím, ale nastala nějaké změna, možná Brita dospěla. :-k U žádné rvačky jsem nebyla, přede mnou se většinou neperou, a když už se lehce chytnou, tak se během chvilky uklidní(ignorace se jim asi nelíbí :D ). Co máme dělat, když se začnou rvát a jak je potrestat?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Změna chování vůči psům ve smečce
PříspěvekNapsal: úte 06. říj. 2009 08:02 
Offline
psycholog psů
Uživatelský avatar

Registrován: pon 27. úno. 2006 20:53
Příspěvky: 6751
Bydliště: Vlčáry
©NÁSLEDUJÍCÍ POSTUP NIKDY NEPOUŽÍVEJTE U ŠTĚŇAT PŘED PUBERTOU, U PSŮ S MĚKČÍ POVAHOU A UŽ VŮBEC NE U PSYCHICKY LABILNÍCH PSŮ !!!

Nenechám své psy (ani feny), aby se porvali. Pokud však poruší pravidla soužití ve smečce a skočí do sebe, nemluvím, ale jednám a to dost razantně na to, aby se báli to příště zopakovat. Co se týče rvaček mezi psy, jdu na hranici respektu a strachu, aby mě psi brali skutečně vážně. Tím to však nekončí. V momentě, kdy mi psi nastolují ve smečce anarchii, ve stejném okamžiku chci od zúčastněných absolutní poslušnost na jeden jediný první povel a neodpouštím omyly. Jestliže se pes cítí být takový machr, že se povyšuje nad mnou nastavená pravidla hry, pak ať mi předvede, jak moc umí to, co umím já a budu to po něm chtít hned, bez ohledu na to, zda něco podobného byť jen slyšel. Při podobných příležitostech se dá©legálně naučit pes pod tlakem to, co mu moc nejde, třeba přivolání ve stresu a tak podobně. Pokud to daný pes zopakuje, pak to celé také s mnohem větší intenzitou zopakuji a "zapomenu" přitom, že je nějaký reflexní oblouk. To všechno provádím s naprosto kamennou tváří, vypnu veškeré emoce a jednám se psem, jako by to byl můj největší nepřítel, kterého chci zdeptat, beru ohled jen na to, aby to přežil. Jednoduše za šikanu šikana. Netrvá to dlouho, záleží na okolnostech, kdy se takto věnuji psu od jedné do několika minut. Každý pes mi to po takovéto "sodě" rychle vzdal a začal mne raději respektovat.
Hodně však záleží na tom, jak se tváříte, co u toho cítíte a jak moc to sami prožíváte. Pokud umíte svoje emoce ovládat, pak ovládáte i ty psí.

Pokud si s tím nevíte rady, naučím vás to raději osobně. Dá se zde hodně zkazit, jelikož se jedná o hrubý zásah do psychického vývoje psa !!! Sice to funguje, ale nedělejte to za každou cenu. Základní parametrem pro takovéto jednání se psem je totiž počkat si na správnou příležitost. Kdykoli minete, zničíte si psa!!!
© Rudolf Desenský - Artemis


Předem vás varuji a připomínám, co je psáno na každé stránce mého webu úplně na konci:
Tento web je soukromým majetkem, proto jakékoliv šíření jeho obsahu nebo jen částí je nelegální a bez souhlasu © Rudolf Desenský - Artemis zakázáno!

_________________
Rudolf Desenský - Artemis
psycholog psů

Kouzelné tlačítko Obrázek ti ušetří čas čekání na odpověď


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Změna chování vůči psům ve smečce
PříspěvekNapsal: úte 06. říj. 2009 19:52 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 08. čer. 2009 20:01
Příspěvky: 26
Dneska jsem konečně viděla na vlastní oči, jak rvačka vzniká:Ajka přijde k Britě a očichá ji. Brita se naježí a ztuhne. Ajka začne vrčet a cenit zuby.(Pak by se začaly rvát.) Dneska se, kromě toho vrčení, nedělo nic, protože jsem Ajku polila vodou, takže se lekla a nechala toho. Ještě před měsícem se Brita zřejmě podřídila(přikrčila se a olízla Ajce tlamu), teď už ne, asi dospěla a nechce se nechat šikanovat. :-k
Odpověď jsem si přečetla asi 2x a vyplynulo mi z toho:
1)Ajka je psychicky labilní, takže bych asi víc zkazila než vyřešila.
2)Když bych se "věnovala" jedné fence(dávala jí povely, nutila ji je plnit na 100% atd.), co ten druhý pes?
PS:To varování na konci platí pro mě? Pokud jo, tak osobně nechápu, kde a za jakým účelem bych obsah poradny šířila, takže asi tak.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Změna chování vůči psům ve smečce
PříspěvekNapsal: stř 07. říj. 2009 08:53 
Offline
psycholog psů
Uživatelský avatar

Registrován: pon 27. úno. 2006 20:53
Příspěvky: 6751
Bydliště: Vlčáry
Nauč si přivolání, odvolání, odložení a odeslání na místo na jeden jediný povel a odpadnou ti zbytečné otázky. Když se mi sejdou dva rváči u sebe, jeden dostane přivolání, druhý odvolání, případně jiný z uvedených povelů a mám po rvačce ještě dřív, než k ní dojde.

P.S. neber si nic osobně. Tyhle dlouhé texty píši pro všechny, ne pro jednotlivce. To varování se týká toho, že jsem pustil mezi lidi to, čemu se vždy dost vyhýbám a tím je forma tlaku na psychiku psa, což by vytržené z kontextu mohlo nadělat pěknou paseku.

_________________
Rudolf Desenský - Artemis
psycholog psů

Kouzelné tlačítko Obrázek ti ušetří čas čekání na odpověď


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Změna chování vůči psům ve smečce
PříspěvekNapsal: pon 12. říj. 2009 11:02 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob 14. úno. 2009 21:43
Příspěvky: 922
Bydliště: Dolní Ředice
Když se fenky perou v přítomnosti člověka, který se jich bojí, nemá jejich respekt a neposlouchají jeho povely? Mladší fena umravňuje starší a snaží se v tu chvíli věc řešit.

_________________
Pes není zvíře, pes je přítel.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Změna chování vůči psům ve smečce
PříspěvekNapsal: pon 12. říj. 2009 11:18 
Offline
Oprávněný poradce
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 09. lis. 2006 21:21
Příspěvky: 8242
Bydliště: Luční Chvojno
To se ptáš nebo co? :oops:

_________________
"Požaduj hodně, spokoj se s málem. Savvy up!" PNH

stránky Bonyho a Dutchee


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Změna chování vůči psům ve smečce
PříspěvekNapsal: pon 12. říj. 2009 12:49 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob 14. úno. 2009 21:43
Příspěvky: 922
Bydliště: Dolní Ředice
Ano, nejedná se o mě, ale o tchýni. Jedinou možnost vidím v těchto případech fenky izolovat.

_________________
Pes není zvíře, pes je přítel.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Změna chování vůči psům ve smečce
PříspěvekNapsal: pon 12. říj. 2009 12:54 
Offline
Oprávněný poradce
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 09. lis. 2006 21:21
Příspěvky: 8242
Bydliště: Luční Chvojno
Toho se taky obávám, nebo jednu čubu někomu darovat... :?

_________________
"Požaduj hodně, spokoj se s málem. Savvy up!" PNH

stránky Bonyho a Dutchee


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Změna chování vůči psům ve smečce
PříspěvekNapsal: pon 12. říj. 2009 18:35 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 01. bře. 2009 12:37
Příspěvky: 163
Bydliště: Dobruška
když je Potr zatlačen do kouta,tak začne na Roye vrčet a to už zasahuju.postavím se mezi ně a rozděluju,ale jinak si to hoši vysvětlí docela v pohodě.a venku je to dobrý.Roy oblizuje Potrovi tlamu nebo někdy na něj skáče jako by chtěl být nad ním,to pak zas Potr svou tlapou dává Royovi najevo,že si moc vyskakuje,ale všechno v pohodě.jen ty kouty.ty jsou blbý.tak bych je o samotě nemohla nechat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Změna chování vůči psům ve smečce
PříspěvekNapsal: úte 13. říj. 2009 06:18 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob 14. úno. 2009 21:43
Příspěvky: 922
Bydliště: Dolní Ředice
Citace:
Toho se taky obávám, nebo jednu čubu někomu darovat...

Asi jsem to špatně napsala. Bydlíme s tchýní. Samozřejmě, že nás s manželem psi poslouchaj. Pokud v mé přítomnosti dojde k nějakému náznaku o řešení problémů mezi čubama, okamžitě zasahuju. Jde mi o to, jak se chovat, popřípadě předejít problémům, když je s čubama pouze tchýně. Snažím se jí vysvětlovat, jak se k psům chovat, aby měla alespoň nějaký respekt. Bohužel, lidé né vždy dobře míněné rady berou vážně a řídí se jimi. Zvláště, když chceš "poučovat" staršího člověka. :roll: Psi to vědí a většinou si s ní dělají co chtějí. Právě proto čuby řeší spory mezi sebou. Myslím, že je to také tím, že mladší fena dohárala a teď se snaží psí smečku řídit, což jí zatím dovolit nechceme. Je na to ještě moc mladá. Do budoucna ano.

_________________
Pes není zvíře, pes je přítel.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Změna chování vůči psům ve smečce
PříspěvekNapsal: úte 13. říj. 2009 07:26 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 17. čer. 2007 14:36
Příspěvky: 491
Bydliště: Praha 3 - Královské Vinohrady
Spory tohoto druhu mezi psy se na fríčkách řešej poměrně často. Ona praktická ukázka je lepčí jak tisíce slov...
Jinak pokud chce někdo tvojí smečku řídit, má pocit že není řízena tebou. Já bych si to vzal osobně...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Změna chování vůči psům ve smečce
PříspěvekNapsal: úte 13. říj. 2009 08:24 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob 14. úno. 2009 21:43
Příspěvky: 922
Bydliště: Dolní Ředice
Na free jsme chtěli s čubama přijet, bohužel ovčandu napadla dlouhodobá nemoc a letos to už nejspíš nedopadne. :cry: Proto hledám radu zde. Tyto střety mezi čubama se třeba odehrají, např. když s manželem odjedeme do práce. Nevím, jak tyto situace řešit, když nejsem přítomna. Taky jsem se chtěla zeptat, jak píše p. Des. níže, čuba je nespíš v pubertě, v září 1. hárala a teď občas zkouší, jestli fakt poslouchat musí. Můžu na ní uplatnit "bezpodmínečnou, buzerační" poslušnost? Nerada bych si zkazila vztah s ní, ale zase nechci, aby mi přerostla přes hlavu.

_________________
Pes není zvíře, pes je přítel.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Změna chování vůči psům ve smečce
PříspěvekNapsal: úte 13. říj. 2009 09:21 
Offline
Oprávněný poradce
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 09. lis. 2006 21:21
Příspěvky: 8242
Bydliště: Luční Chvojno
Jo aha, já myslela že to jsou něčí cizí psi. Buzerační poslučnost v žádnym případě! A bezpodmínečná, pokud naráčíš na ten dlouhý příspěvek na odpověď pro Dark sunny, tak to bych taky nedělala. Ale důslednost ano, tzn, 1 povel, refl. oblouk, splnění povelu. tchýni bych doporučila vzít kýbl vody a zlejt je, když si budou cuchat chlupy. Ale ádám, že máte koberce :-k Ale pokud to nevyřešíte za vaší přítomnosti, jednou pro vždy, tak nemáte šanci, se obávám. :?

_________________
"Požaduj hodně, spokoj se s málem. Savvy up!" PNH

stránky Bonyho a Dutchee


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Změna chování vůči psům ve smečce
PříspěvekNapsal: úte 13. říj. 2009 09:28 
Offline
psycholog psů
Uživatelský avatar

Registrován: pon 27. úno. 2006 20:53
Příspěvky: 6751
Bydliště: Vlčáry
Verca_Pardubice píše:
...Můžu na ní uplatnit "bezpodmínečnou, buzerační" poslušnost?...
Můžeš, jestli víš naprosto přesně jak.
U mne se dodržuje jedna ze zásad. Ke psům, na kterých se dá něco ve výchově výrazně zkazit, nemá přístup kde kdo. Už z toho důvodu, že nebudu za někoho neustále a zcela zbytečně předělávat práci na psu. Učit kohokoli z rodiny, jak má správně zacházet se psem, je mnohdy nemožné, proto je v takovýchto případech výhodnější zamezit dotyčnému nebo dotyčným přístup k výchovným vlivům a psy od nich držet raději dál. Zjednodušeně řečeno, raději si své psy budu pořádně vychovávat sám, než je svěřovat komukoli, kdo mi tu výchovu zničí.

_________________
Rudolf Desenský - Artemis
psycholog psů

Kouzelné tlačítko Obrázek ti ušetří čas čekání na odpověď


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Změna chování vůči psům ve smečce
PříspěvekNapsal: úte 13. říj. 2009 11:05 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob 14. úno. 2009 21:43
Příspěvky: 922
Bydliště: Dolní Ředice
Citace:
Jo aha, já myslela že to jsou něčí cizí psi. Buzerační poslučnost v žádnym případě! A bezpodmínečná, pokud naráčíš na ten dlouhý příspěvek na odpověď pro Dark sunny, tak to bych taky nedělala. Ale důslednost ano, tzn, 1 povel, refl. oblouk, splnění povelu. tchýni bych doporučila vzít kýbl vody a zlejt je, když si budou cuchat chlupy. Ale ádám, že máte koberce :-k Ale pokud to nevyřešíte za vaší přítomnosti, jednou pro vždy, tak nemáte šanci, se obávám. :?

Vždy vyžaduju povel - 2vteřiny - splnění - pokud ne - donutím. Až do 1. hárání to fungovalo po dobrém, teď začíná zkoušet, že by neposlechla. Vím jistě, že povely zná a rozumí jim. Fenky jsou venku na dvoře. Bohužel tchýně tu situaci nevyhodnotí a není schopná včas zasáhnout, takže je prozatím izoluji, pokud nejsou pod mým, nebo manželovým dohledem.


Citace:
Citace:
Můžu na ní uplatnit "bezpodmínečnou, buzerační" poslušnost?...
Můžeš, jestli víš naprosto přesně jak.

To bohužel nevím, nechci experimentovat. Ptala jsem se, jestli k vám můžeme přijet - demodex - řekl jste, že ne. Takže nám asi zbývá rada přes telefon?

_________________
Pes není zvíře, pes je přítel.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Změna chování vůči psům ve smečce
PříspěvekNapsal: úte 13. říj. 2009 15:34 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 08. čer. 2009 20:01
Příspěvky: 26
Citace:
To bohužel nevím, nechci experimentovat. ...

My taky nechtěli experimentovat, proto jsem jednu fenu polila vodou, když se začalo schylovat ke rvačce. Od té doby(cca týden) se obě tváří, že netuší, co znamená sloveso "porvat se".
PS: Děkuji p. Desenskému za radu, odložení a přivolání trénujeme, aby už k žádným rvačkám nedošlo. :wink:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Změna chování vůči psům ve smečce
PříspěvekNapsal: úte 23. črc. 2013 08:46 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 22. črc. 2013 09:44
Příspěvky: 3
Bydliště: Košice, Slovensko
Dobrý deň, velmi by som vás chcela poprosiť o radu.Mám 2 fenky-exutulkačky, kríženku borderkolie Lili a x labradora Ebi (obe cca 2 ročné).Po presťahovaní do domu ku mne prišli postupne, pred rokom Lili a pred 6 mesiacmi Ebi.Sadli si od prvej chvíle, stali sa z nich kámošky a super si rozumeli aj s mojim 14 ročnym kokrikom.Kokrik bohužial pred 2 mesiacmi umrel na zakernu chorobu. Rozhodla som sa nevziať si tretieho psíka natrvalo, ale pomáhať útulku formou dočasiek. Už mesiac mám doma šteniatko a mám dojem, že niečo sa udialo medzi Lili a Ebi. Odkedy je malý u nás, Ebi sa s Lili už nechce hrať...predtým sa hrali, naháňali, bolo krásne ich sledovať.Teraz sa Ebi hrá len s maličkým. Každú snahu Lili o hru ignoruje a mňa to velmi mrzí.Neviem či dôvodom je malý (Ebi pri sterilizácii prišla o šteniatka), alebo sa jej už nepáči hra s Lili. Je pravda, že Liline hry sú zvláštne drsné...je to fenka, ktorá nebola socializovaná, do roka žila na krátkej reťazi v hrozných podmienkach, až u mňa sa naučila hrať sa s hračkami, nebáť sa ludí a velmi som sa tešila, ked k nám prišla Ebi a tie dve spolu šantili.Lili na malého aj žiarli, ťažko si na neho zvyká,ale akceptuje že je u nás. Tak neviem či som spravila chybu s tou dočaskou, možno som mala vziať nejakého starčeka.Len dúfam, že sa tie dve ešte spolu budú hrať...Lili iných kamarátov nemá.Chodieva k nám občas na prázdniny aj 5 ročný labrador a ten sa tiež hrá hlavne s Ebi a ona s ním.Prosím, poradte mi či to môžem nejako riešiť.Dakujem.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Změna chování vůči psům ve smečce -
PříspěvekNapsal: úte 23. črc. 2013 17:11 
Offline
psycholog psů
Uživatelský avatar

Registrován: pon 27. úno. 2006 20:53
Příspěvky: 6751
Bydliště: Vlčáry
Kastrací fena nepřijde jen o pohlavní instinkt, ale i o mateřský a rodinně sociální. Štěně u ní spustilo několik informací, které si mozek sice ještě pamatuje, ale informace jsou díky absenci hormonů nedokončené a vedou tak do slepé uličky, což zákonitě stresuje. Ve Španělsku, kde jsem byl týden na pracovní cestě, jsem zažil téměř všechny psy a útulkové všechny psy kastrované a neviděl jsem u nich ve smečkách žádné sociálně rodinné chování, typické pro nekastrované psy. Přítomnost štěňat tyto psy spíše vykolejí, než uklidní. U nekastrovaných psů je ve stejné situaci případné vykolejení jen dočasná záležitost a týká se jen narušení zažitých stereotypů.

_________________
Rudolf Desenský - Artemis
psycholog psů

Kouzelné tlačítko Obrázek ti ušetří čas čekání na odpověď


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Změna chování vůči psům ve smečce
PříspěvekNapsal: úte 23. črc. 2013 19:11 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 22. črc. 2013 09:44
Příspěvky: 3
Bydliště: Košice, Slovensko
Pan Desenský, veľmi pekne dakujem za odpoved. To vykoľajenie, kedže je kastrovaná by mohlo byť aj trvalé? Zatiaľ sa to u Ebi inak neprejavilo, s Lili spolu spia, aj štekajú ked niekto ide okolo domu. Nemenila som im nič z ich zabehnutého režimu, všetko je po starom – jedlo, prechádzky, výcvik. Len sa k tomu pridal malý drobec. Poradili by ste mi teda radšej v budúcnosti nebrať do dočasiek šteniatka, ale skôr starších psíkov? Je šanca, že sa budú ešte spolu hrať? Tak mi na tom záleží,myslela som, že urobím dobre a nakoniec som možno rozbila pekný kamarátsky vzťah Lili a Ebi.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Změna chování vůči psům ve smečce
PříspěvekNapsal: stř 24. črc. 2013 06:31 
Offline
psycholog psů
Uživatelský avatar

Registrován: pon 27. úno. 2006 20:53
Příspěvky: 6751
Bydliště: Vlčáry
Detailní analýza chování psů bohužel není možná po netu. Musel bych fenky vidět osobně, jinak by to byly jen úvahy a odhady na teoretické úrovni. Přeci jen mám raději fakta a realitu.
V každém případě dospělý pes by neměl vyvolat výše zmíněnou nestabilitu, kterou způsobila přítomnost štěněte.

_________________
Rudolf Desenský - Artemis
psycholog psů

Kouzelné tlačítko Obrázek ti ušetří čas čekání na odpověď


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Změna chování vůči psům ve smečce
PříspěvekNapsal: stř 24. črc. 2013 08:15 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 22. črc. 2013 09:44
Příspěvky: 3
Bydliště: Košice, Slovensko
Aj tak dakujem za odpoved. Mne sa zdá akoby medzi Lili a Ebi kvôli malému začalo vznikať aj nejaké napätie a to nie je dobré. Teraz už len premýšlam ako sa k vám dostať :-) Je leto a v rámci dovoleniek uvažujem o výlete do Brna k sestre, odtiaľ to už je na skok. Mám na vás oveľa viac otázok, ktoré však ani nepatria do tejto témy.Máme proste viac problémov s ktorými si neviem rady. Obe fenky si niečim v živote prešli a ja okrem krásneho domova a lásky im zrejme neviem dať nič viac, chcela by som im viac porozumieť.Nechcem vás však otravovať takto po nete,viem, že máte kopec inej práce. Vaša kniha Poradna, Souvislosti, Informace ma veľmi zaujala,prečítala som ju 2 x.
Budem velmi rada, ked ma príjimete a poradíte mi.Určite sa vám pred naplánovaním cesty ozvem telefonicky.Zatial dakujem velmi pekne.Anna


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Změna chování vůči psům ve smečce
PříspěvekNapsal: ned 02. úno. 2014 11:15 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 04. úno. 2009 21:31
Příspěvky: 50
Bydliště: Praha, Březinka
Zdravím vás, nebudu otevírat nové téma, ale popíši ho zde:
Vzala jsem si z útulku fenku křížence Miu. Fenka byla ustrašená, týden neudělala krok z pelechu, ve kterém ležela, na procházky jsem jí první dny musela nosit, aby vykonala venku svou potřebu.
Byla apatická a měla opravdu veliký strach z lidí. Nevím, co si zažila, ale evidentně nebyla ani trochu socializovaná, alespoň co se týče lidí a civilizace jako takové.
Po týdnu jsem jí seznámila se svým druhým psem plemene AST – Sidem.
Postupem času po boku Sida Mia začínala nabírat sebevědomí, začala jsem jí brát do města, na hromadné venčící procházky s lidmi i psy.. Musím podotknout, že Sid fence hodně pomohl a je to něco jako její opěrný pilíř. Dnes už si vezme od cizího člověka i nějakou tu dobrotu, ale při prudším pohybu, či nějakém hlasitém zvuku se opět stahuje. Ani doma to není zatím 100% i mě se občas bojí, pokud dupnu, něco mi spadne, zvýším hlas, nebo pro ní třeba jen jdu, krčí se, utíká… Stále na tom pracujeme.
Se psy také nemá problém, na procházce je sice netykavka a občas, když jí někdo nesedne, dává najevo nesouhlas chňapáním, ale cíleně na psy neútočí.
Když jsme se sestěhovali na vesnici, kde máme třetího psa – 9-ti letou zlatou retrívřici Saly nastal problém. A to ten, že pokud jsem nechala všechny tři psy o samotě a odjela jsem z domu, po návratu byla retrívřice pokousaná. V tu dobu už jsme bydleli v baráčku cca půl roku a psi vůči sobě nikdy neprojevili žádnou agresi.… Obě feny mají cca dva měsíce po hárání a pozoruji chování, kdy kříženka Mia příjde k retrívřici zpříma, stoupne si k ní a vrtíc ocasem kňučí.. Občas se jí snaží nakrýt. Nevím, co se odehrálo v mé nepřítomnosti a jak došlo k pokousání, ale můj odhad je ten, že hra kříženky a retrívřice přerostla v ostřejší výměnu názorů a pes se přidal a podpořil silnější fenu – tedy kříženku Miu.

Separace psů je v době mé nepřítomnosti teď už jasná, ale - kde jsem udělala zásadní chybu? Jak jí napravit..?

_________________
http://www.aneta-foto.com

Pes je jediné stvoření na světě, které vás miluje víc než sám sebe.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Změna chování vůči psům ve smečce
PříspěvekNapsal: pon 03. úno. 2014 07:48 
Offline
psycholog psů
Uživatelský avatar

Registrován: pon 27. úno. 2006 20:53
Příspěvky: 6751
Bydliště: Vlčáry
K těmto chybám nedochází jen tak. Vždy jsou pozorovatelná, byť nenápadná gesta, ze kterých lze vyčíst, co psi chystají. Jestliže tohle neumíš vyčíst, pak to po netu nevyřešíme.

_________________
Rudolf Desenský - Artemis
psycholog psů

Kouzelné tlačítko Obrázek ti ušetří čas čekání na odpověď


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Náhlá měna chování u mladšího psa ke staršímu
PříspěvekNapsal: čtv 03. zář. 2015 12:33 
Offline

Registrován: čtv 03. zář. 2015 10:48
Příspěvky: 1
Bydliště: Nymburk
Dobrý den,

k osmileté fence ( labrador+staford ) jsme před dvěma lety přivzali druhou fenku ( borderkolie ). Celé soužití bylo skoro dva roky v pořádku. Věnujeme se oběma stejně. Je to cca 2 týdny, kdy došlo ke změně chování u té mladší - vždy, když máme "drbací", nechaly se drbat obě najednou. Teď jakmile začnu u mladší a přijde starší, mladší se okamžitě zvedne a odejde asi dva metry od nás. Přestože je naučaná na povely, v tuto jedinou chvíli na zavolání zpět ke mně nepřichází, když je tam stále zároveň ta starší. Zajímalo by mě, co se mezi nimi - popř. mezi námi - mohlo změnit?

Děkuji za případný návrh, jak to celé dát zase dopořádku.

Andrea


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Změna chování vůči psům ve smečce
PříspěvekNapsal: úte 08. zář. 2015 09:27 
Offline
psycholog psů
Uživatelský avatar

Registrován: pon 27. úno. 2006 20:53
Příspěvky: 6751
Bydliště: Vlčáry
Na tuto otázku se nedá po netu odpovědět, jelikož nikdo z nás nezná ani vás ani vaše fenky. V každém případě bych se začal zabývat ovladatelností na první povel za všech okolností.

_________________
Rudolf Desenský - Artemis
psycholog psů

Kouzelné tlačítko Obrázek ti ušetří čas čekání na odpověď


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 35 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející tuto poradnu: Žádní registrovaní uživatelé a 14 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v této poradně
Nemůžete odpovídat v této poradně
Nemůžete upravovat své příspěvky v této poradně
Nemůžete mazat své příspěvky v této poradně
Nemůžete přikládat soubory v této poradně

Hledat:
Přejít na:  








Nákupem prostřednictvím tohoto banneru podpoříte všechny zdejší psy na převýchově


Prozdravi.cz



Na Vlčárech krmíme těmito krmivy



Psí poradnu pro vás vytvořil © 2006-2015 Rudolf Desenský - Artemis


Tento web je soukromým majetkem, jakékoliv šíření jeho obsahu nebo jen částí je nelegální a bez souhlasu © Rudolf Desenský - Artemis zakázáno!