Rudolf Desenský - psycholog psů
Profesionální psí poradna
Právě je pát 29. bře. 2024 00:34
99% VEŠKERÝCH VAŠICH OTÁZEK JE ZDE ZODPOVĚZENO.
Pro nedostatek času na textové odpovědi jsem nové registrace do poradny dočasně zastavil.
Ke čtení důležitých příspěvků registraci nepotřebujete.
Raději pracuji se psy než s klávesnicí. Chcete-li mé odpovědi na své dotazy, zavolejte, nebo přijeďte na Freesobotu.
Děkuji všem, kteří podporují náš spolek Mikroazyl Vlčáry z.s. - azyl pro velké psy s nestandardním chováním.

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 40 ] 
  Předchozí téma | Následující téma 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Štěně se vzpírá na vodítku, napadá slepice
PříspěvekNapsal: úte 23. říj. 2007 08:10 
Dobrý den,
Pořídila jsem rodičům na venkov po smrti 15leté bezproblémové feny křížence nové štěně- křížence Border kolie. Nyní je fence 4,5 měsíce a dost mě trápí, že je fenka neposlušná. Vídám ji zhruba každý druhý víkend a se spoluprácí rodičů moc počítat nemohu. Nejvíc času s ní tráví moje matka, ale ta je na ni příliš hodná, není důsledná a stále ji omlouvá.
Problém č.1 – zcela odmítá vodítko (podobné téma tu bylo v březnu). Má volný pohyb po statku a nějaké procházky mimo pozemek ji nelákají. Již při nasazení obojku zjihne, schová se a je uražená, dokud se jí obojek nesundá. Na vodítku se vzpírá, hlasitě kňučí a neudělá dobrovolně ani krok. Posledně dokonce tahem přelomila karabinu vodítka. Lehla si do bláta, klepala se zimou, a i když jsem odešla, ležela tam s vodítkem asi 2 hodiny, dokud jsem jí ho nepřišla sundat.
Problém č.2 – terorizuje ostatní zvířata, především slepice. Od začátku ví, že to nesmí dělat a pokud je přistihnuta, je potrestána, ale přesto v tom pokračuje. Tento víkend musela být jedna slepice kvůli pokousání na krku dokonce utracena.
Problém č.3 – nemá zájem se učit. Jediné, co jakžtakž zvládá je povel sedni. Sedne si jednou, dostane odměnu, ale když to po ní chci ještě jednou, prostě odejde, pamlsek ji nezajímá.
Dost mě to mrzí, hlavně nechci,aby se mě pes bál. Přijedu jednou za čas a akorát ji trápím. Můžete mi prosím nějak poradit? Děkuji.


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 23. říj. 2007 08:41 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 04. črc. 2006 14:55
Příspěvky: 5609
Bydliště: kraslice/ praha
asi pro pejska není pamlsek dostatečná motivace na to aby tě vnímala zkus jiné druhy motivace- jsou jí 4,5 měsíce pravděpodobně se ještě vyvrbí dospěje

_________________
Zeptáš-li se, budeš 5 minut vypadat jako blbec.Nezeptáš-li se,budeš blbcem po celý život


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 23. říj. 2007 08:47 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 07. čer. 2007 10:25
Příspěvky: 50
Bydliště: Brno
A mazlí se ráda? Třeba by jí to pomohlo se uklidnit... :oops:

_________________
Psí pusinka je ta nejkrásnější na světě :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Štěně se vzpírá na vodítku, napadá slepice
PříspěvekNapsal: úte 23. říj. 2007 09:12 
Offline
Lidový vypravěč

Registrován: stř 14. úno. 2007 15:14
Příspěvky: 150
Bydliště: Praha
Citace:
Od začátku ví, že to nesmí dělat

jak víte, že to ví? Zjevně neví, když to dělá. Myslím, že základním problémem je a v budoucnu i bude to, že psa jednoduše rozmazlujete. Už jen to, že leží v louži a vy jí to vodítko sundáte, aby tam neležela. Dělá si s vámi, co chce, manipuluje s vámi.
o tom, že ví, že něco nesmí, pochybuji, obecně si myslím, že tam chybí i do budoucna základ respektu vůči vám, což byste měli změnit.
Zájem o učení má každý pes, jen je třeb přijít na to, za co se bude učit, když to není mls, může to být hračka, pohlazení, pozornost...tedy kromě důslednosti a nenechání si vynucovat, bych začala i s jinou motivací.

_________________
"vím, že nic nevím"..., proto se stále učím


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 23. říj. 2007 09:21 
Offline
Lidový vypravěč

Registrován: stř 14. úno. 2007 15:14
Příspěvky: 150
Bydliště: Praha
Zlatouch píše:
A mazlí se ráda? Třeba by jí to pomohlo se uklidnit... :oops:

to nechápu...jak uklidnit...ona se rozhodne vynucovat pozornost trucem, vzpíráním a já bych měla takového psa uklidňovat, aby se vodítka nebál? To nesouhlasím. :?: :!:

_________________
"vím, že nic nevím"..., proto se stále učím


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Štěně se vzpírá na vodítku, napadá slepice
PříspěvekNapsal: úte 23. říj. 2007 10:17 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob 09. čer. 2007 20:32
Příspěvky: 51
Bydliště: Hořovice
Lenka M. píše:
Vídám ji zhruba každý druhý víkend a se spoluprácí rodičů moc počítat nemohu. Nejvíc času s ní tráví moje matka, ale ta je na ni příliš hodná, není důsledná a stále ji omlouvá.



Vidim zakladni kamen urazu hned v tehle vete. Jestli ty se tam mihnes jednou za 14 dni a rodice to nehodlaji zmenit, tak se tezko nejake zmeny dockate.

Jinak mi podobne jako ostatnim prijde, ze ji prilis rozmazlujete se a podvolujete se ji. Ze nesouhlasi s obojkem a odmita voditko, je hezke, ale predstav si, ze by si toho stejneho psa poridili lidi nekde v mestske zastavbe. Asi se shodneme na tom, ze ve 4,5 mesicich by uz na tom voditku <b>nejak</b> chodila, nebo by proste bylo po ni...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 23. říj. 2007 10:49 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 22. čer. 2006 12:17
Příspěvky: 25
Bydliště: Brno - venkov
Borderky jsou strašné citovky, musíš na ně trpělivě, důsledně ale ne nějakým hrubým výcvikem. Jak píše Zina jednou za 14 dní nezmůžeš nic a čtyřměsíční štěně je tuze malé, aby cokoliv bez trpělivého výcviku pochopilo. Když nechceš, aby honila slepice, odděl trvale slepice od psa, vem štěně na 20 metrovou prádelní šňůru a uč přivolání a taky nenapadání slepic na tom vodítku, to můžeš učit i na krátkém. Nauč ji na něm chodit dej ji obojek, vodítko a vytáhni ji na procházku za brány statku. Moc se ji neptej, prostě se jde a taky pochválit, že je šikula, nějaký salámek za odměnu. Nauč ji aportovat borderky jsou náruživí aportéři a za tenisák by udělali cokoliv. Ještě jednou borderka je moc malá, aby cokoliv z výcviku nějak moc chápala všechno ji musíš trpělivě naučit a opakovat a chválit a odměňovat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 23. říj. 2007 10:55 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 26. čer. 2006 09:43
Příspěvky: 1367
Bydliště: Praha
Možná by stálo za to naučit štěndo na vodítko a obojek co nejdřív, a co nejčastěji chodit na prochajdy mimo pozemek, nenechat jí sednout, nenechat jí na tom vodítku vůbec zastavit, prostě když vy chcete jít na procházku, tak se jde :-)
My učili štěňátka tak, že jsme jim vodítka nechali tahat za sebou, aby si na ně úplně zvykly a vůbec jim nevadily. Pak jsme vodítko brali do rukou a pejska na něm vodili po zahradě v práci. Myslím, že to se může štěně naučit během víkendu, který budete s rodiči trávit...každý pejsek je na něco motivovatelný, kvůli něčemu se bude snažit. Na vás je, přijít na to, co je ta největší motivace. Borderky i jejich kříženci se učí dobře, rychle, i je to baví (i moje Mařka je kříženka borderky), ale fakt musíte přijít na to, co znuděnou a rozmazlenou madam bude bavit. Co do toho pejska investujete v tomto věku, vrátí se vám mnohonásobně později :-) Míček jí neba? Masíčko nebo smrdutej sýr nerada? Zkusili jste to?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 23. říj. 2007 11:44 
Děkuji za rady. Že je fenka rozmazlená , to souhlasím, ale ne mojí vinou. Já jsem pro ni v rodině ta jediná "zlá". S tím sundáním obojku to nebylo tak,že bych přišla a sundala jí ho jen tak. Odešla jsem mezitím pryč a když začalo pršet,přesunula se fenka kousek dál do kouta pod terasu. Přišla jsem k ní, normálním hlasem ji přivolala a když neposlechla, vytáhla jsem ji silou za vodítko, řekla sedni a když sedla a klidně seděla, teprve jsem jí ho sundala.Nemyslím si, že bych se nechala manipulovat. Někdy mě trochu zaráží, že na to,jaký dělá scény, je hned po sundání obojku nebo po vytřepání za kožich zase v pohodě. Ocas nahoře a už je zase hned tam,kde se něco děje.
Na mazlení moc není, nemá ráda ani zvedání ze země.
Zkusím jí koupit nějakou hračku. Ten míček by ji mohl bavit. Ráda běhá, trochu jsem s ní už zkoušela i aport.
S tou jinou motivací opravdu nevím. Myslím, že je nejspokojenější, když běhá (naběhá za den kilometry) a něco se děje. Mamka například hrabe listí, tak jí chytá hrábky. Pustí se krávy na pastvu, tak pobíhá kolem a kouše je do zadních noh a tak, prostě pořád v pohybu.
Tento víkend jí dám vodítko a prostě půjdu a půjdu a nebudu se otáčet.
Ještě k těm slepicím - to oddělení mi přijde u nás celkem nereálné a hlavně se tím problém nevyřeší. Slepice mají volný výběh, můžou kromě do domu všude a že bych prosadila přivázání psa, o tom si iluze nedělám. Jak znám mamku, tak by ji hned po mém odjezdu pustila :-)


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 23. říj. 2007 13:10 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 26. čer. 2006 09:43
Příspěvky: 1367
Bydliště: Praha
Vypadá to, že by mohla pást dobytek, pokud kolem nich pobíhá a chytá je za nohy - to přece borderky dělají, nebo ne? Třeba ani ty slípky nechce lovit, jen je neumí popásat....nevím, teď už plácám.
Možná by bylo dobré, aby ke kontaktu se slípkama docházelo, až bude fenka unavená a utahaná a plná zážitků třeba z procházky....možná si jen nudu vybíjí tím, že prohání slípky...opravdu nevím, jen to zkouším.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 23. říj. 2007 13:14 
Offline
Lidový vypravěč

Registrován: stř 14. úno. 2007 15:14
Příspěvky: 150
Bydliště: Praha
ještě se vrátím k manipulaci:
Citace:
Nemyslím si, že bych se nechala manipulovat.
vs.
Někdy mě trochu zaráží, že na to,jaký dělá scény, je hned ....


toto jsou dle mne dvě odlišné, významově protichůdné věty. Pokud ztichne po sundání obojku, je to manipulace. Nebo do budoucna rozhodně bude.
prostě jí ho nandejte a basta, když bude dělat pupeny, no tak je to její problém. Sama přijde na to, že nemá smysl stávkovat. Nevšímejte si jí, když stávkuje. (co uděláte s malým děckem, když řve uprostřed krámu, že něco chce? já bych řekla, že mu to určitě nekoupíte:-) )


Citace:
Ještě k těm slepicím - to oddělení mi přijde u nás celkem nereálné a hlavně se tím problém nevyřeší.


Myslím, že to tu již kdosi zmínil. Nasa´dte jí stopovačku, ať ji tahá za sebou, při náznaku, že půjde po slepici s ní škubněte...a tak dále kolem dokola, časem pochopí, že slípka není na hraní:-)

_________________
"vím, že nic nevím"..., proto se stále učím


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 23. říj. 2007 13:17 
Offline
Lidový vypravěč

Registrován: stř 14. úno. 2007 15:14
Příspěvky: 150
Bydliště: Praha
No a unavit pejska přes den někde venku a zásobovat ho novými podněty z okolního světa, to vše by mělo být na denním pořádku a jakousi samozřejmostí.

_________________
"vím, že nic nevím"..., proto se stále učím


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 23. říj. 2007 16:11 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 20. čer. 2006 12:23
Příspěvky: 169
Bydliště: Chomutov
mám dvouletou borderku, tak bych snad mohla poradit. Borderka potřebuje "práci" a v tom bude ten hlavní problém, a protože vy jste jí žádnou neposkytli, tak si jí našla sama. Prohání slepice, protože se nudí. Určitě je nechce zabít, tady bude problém v tom honění krav, když štípne krávu, tak se nic nestane, ale slepici štípnutim vážně zraní. Pro borderky je pasení instinktivní, jako pro jiné psi lovení, jak jí odnaučit pást vám po internetu asi nikdo neporadí. K tomu učení, skuste koupit míčeka aspoň jeden víkend se s ní jenom hrát. Můžete začít přetahováním a honěním, když jí to bude bavit, tak rychle pochopí, že když vám míček přinese, tak bude hra pokračovat. Postupně jí můžete naučit i míček hledat. Potom co pozná že s vámi si užije spoutu legrace, tak začněte s učením povelů a uvidíte že vám to půjde úplně samo :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 26. říj. 2007 09:57 
Offline
psycholog psů
Uživatelský avatar

Registrován: pon 27. úno. 2006 20:53
Příspěvky: 6751
Bydliště: Vlčáry
Jenom taková kontrolní otázka. Mají rodiče na takto temperamentní zvíře? Mám na mysli kolik jim zhruba je a jací jsou v povaze. Jestli si totiž myslíš, že jednou za dva týdny o víkendu vychováš za někoho něco, s čím jsou oni denně, tak to jsi dost vedle.

_________________
Rudolf Desenský - Artemis
psycholog psů

Kouzelné tlačítko Obrázek ti ušetří čas čekání na odpověď


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 26. říj. 2007 13:54 
Otci je 61, matce 54, oba v dobré kondici vzhledem k věku, otec je přísný,rázný,dominantní, matka opak. O psa se stará matka, která je celý den doma, otec pracuje, ale jinak je též doma se psem, ale toho tak akorát pohladí nebo okřikne, víc se mu věnovat nebude. Matka teď prý alespoň začala psa uvazovat k boudě, když ho přistihne, že leží na slepici, což je prý tak 2x denně. A že bych si myslela, že za ně psa vychovám, tak to si nemyslím, jen to prostě nedokážu přehlížet.
Aspoň zkusím matce poradit, myslím, že některé z rad, co tu v diskuzi padly, se dají použít.


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 26. říj. 2007 14:03 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 20. čer. 2006 12:23
Příspěvky: 169
Bydliště: Chomutov
Lenka M. píše:
Matka teď prý alespoň začala psa uvazovat k boudě, když ho přistihne, že leží na slepici, což je prý tak 2x denně.

S touhle metodou bude muset být za chvíli uvázaná pořád. :( Radši jí naučte slepic si nevšímat a ukažte jí jinou zábavu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: sob 27. říj. 2007 18:31 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 22. čer. 2006 12:17
Příspěvky: 25
Bydliště: Brno - venkov
A nešlo by to zařídit opačně? Slepice někam zavřít do ohrady než štěně dospěje a pochopí co smí a co ne? Ze psa na řetězu nic nebude, to ho raději někomu darujte. Třeba nějaké slečně, která by sní běhala agility, byly by spokojené obě.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: sob 27. říj. 2007 19:30 
Offline
Oprávněný poradce
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 09. lis. 2006 21:21
Příspěvky: 8242
Bydliště: Luční Chvojno
musim říct že kříženec bordery (s čim?) je dost neštastná volba - zvlášt do takovejch podmínek. Vypadá to že čubik se nejenom nudí a dokonale si vás navádí kam chce ale navíc má vyvinutej supr cit pro pasení - závidim. Uvazování po tom, co si "uloví" slípku je naprosto zbytečné, stejně tak tahání za kožich. pročtěte si téma lovení, přivolání. K tahání: nejdřív at si zvykne na obojek (pevnej, koženej, bez ozdob za který by se mohla zachytit). můžete jí ho nasazovat na krmení, na prochajdu.....prostě at si ho spojí s něčim dobrym a příjemnym. Projevy že ho nechce ignorujte a chovejte se stejně jako by ho neměla.
A jěště, pokud ho vidíte tak málo, tak nemá cenu zasahovat do výchovy - pokud se vám to povede tak se bude chovat slušně jen dyž tam budete
pokud chcete nějaký info o pasení tak přes SZ nebo v novym tématu :wink:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: ned 28. říj. 2007 06:02 
Offline
psycholog psů
Uživatelský avatar

Registrován: pon 27. úno. 2006 20:53
Příspěvky: 6751
Bydliště: Vlčáry
Lenka M. píše:
Otci je 61, matce 54, oba v dobré kondici vzhledem k věku, otec je přísný,rázný,dominantní, matka opak. O psa se stará matka, která je celý den doma, otec pracuje, ale jinak je též doma se psem, ale toho tak akorát pohladí nebo okřikne, víc se mu věnovat nebude. Matka teď prý alespoň začala psa uvazovat k boudě, když ho přistihne, že leží na slepici, což je prý tak 2x denně...
Toho jsem se obával. Nejvíce škody nadělají ti lidé, kteří pořídí svým rodičům to, co sami chtějí a mít nemohou, jelikož pes má být podle představ, povahy a temperamentu těch, kteří s ním denně žijí. Jestliže jsou rodiče v důchodovém věku, je třeba jim pořídit něco poklidného na mazlení a ne šídlo, se kterým "šijí všichni čerti". Obávám se, že tohle je slepá ulička. Bordera, byť křížená, uvázaná na řetězu je krutost. Ať ti poradí kdokoli cokoli, bude to pořád "náplast na zlomeninu".

_________________
Rudolf Desenský - Artemis
psycholog psů

Kouzelné tlačítko Obrázek ti ušetří čas čekání na odpověď


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: ned 28. říj. 2007 10:44 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 21. bře. 2007 18:42
Příspěvky: 200
Bydliště: Dobrá u Frýdku-Místku
Nevím jestli jsem zrovna já ta pravá abych radila,ale...když je to ještě štěňátko,nebylo by lepší zvážit zda ho nedat někomu,kdo na něj bude mít více času a energie a pořídit rodičům pejska,který by se k nim více hodil?Vím,že už s ním určitě máte vytvořené pouto,ale je opravdu tak silné,aby to pejsek odnesl možným celoživotním úvazem u boudy???

_________________
učím se a učím...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 30. říj. 2007 09:34 
Cožpak je borderka pouze pro ty, co s ní chtějí dělat agility? Rodiče jsou možná věkem staří, ale i kdyby jim bylo 40, tak jsou to zemědělci, tvrdě pracují a na hrátky se psem čas nemají. Stejně tak pochybuju, že ten čas měli ti skotští chovatelé, kteří jim dali jako rase vzniknout.Že by třeba v zimě, kdy se stáda nepásly, vymýšleli borderkám náhradní program? Zklamalo mě, že jsem se od p.Desenského nedočkala jediné užitečné rady, ale pouze kritiky mé osoby. Není pravda, že jsem si tímhle psem plnila své přání, rodiče chtěli štěně voříška, střední velikosti, nejlépe zdarma a pokud možno podobného vzhledem jejich předchozímu psovi, což tenhle kříženec splňoval. Navíc byl ze stejného prostředí- ze statku, od paní jako je moje máma. Matka štěněte, čistokrevná bordera byla velmi klidná a to, že tohle štěně po neznámém otci je teď jak z divokých vajec, pro nás není důvod, abychom se jí zbavovali. Někteří se tu pohoršovali nad jejím uvazováním. Myslím, že matka zvolila efektivní způsob trestu za napadání slepic. Za celý tento víkend, kdy jsem ji hodně sledovala z oken domu, jsem již žádný náznak útoku nezaznamenala. Přišla k nim, sedla si, chvíli je pozorovala a pak se vrátila. Návíc jsme začali vcelku úspěšně aportovat. Několikrát donesla míček přímou čarou ke mě, sedla si a nechala si ho odebrat z tlamy. Víckrát si ho sice odnesla do boudy, ale na tom ještě zapracujem. Stejně jako na dalším pokusu s vodítkem. Po 50m vlečení se bohužel nezlomil psí odpor, ale opět kovová část vodítka a fena se utekla schovat do boudy za kocourem. Příště budu muset místo nespolehlivého vodítka použít lano. Hlavní je, že ji mají rodiče rádi a já, pokud z toho nechci mít výčitky svědomí, budu teď muset i se svým těhotenským bříškem jezdit častěji domů a fence se věnovat. Děkuji všem za odpovědi a za čas strávený u této diskuze.


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 30. říj. 2007 10:13 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 09. čer. 2006 20:48
Příspěvky: 2794
Lenko,
z tvojí odpovědi mi připadá, že jsi vzala všechno osobně. Skotští chovatelé dali psovi nějakou práci, náplň života. Podle tvého popisu je vaše štěně necháváno samo sobě, jenom je trestáno za to, co považujete za špatné. Má to zvíře nějaké vedení, vysvětluje mu někdo, co je žádoucí a co nežádoucí chování? Myslím formou vysvětlení, ne formou trestu. Jsem si naopak jistá, že tvoje matka nezvolila vůbec dobrou formu. Když jsou tvoji rodiče pracovně vytíženi a nemají na psa čas, proč ho tedy mají? Proč ho chtěli?
Mám z toho dost divný pocit.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 30. říj. 2007 10:29 
Offline
Lidový vypravěč

Registrován: stř 14. úno. 2007 15:14
Příspěvky: 150
Bydliště: Praha
Lenka M. píše:
Cožpak je borderka pouze pro ty, co s ní chtějí dělat agility? Rodiče jsou možná věkem staří, ale i kdyby jim bylo 40, tak jsou to zemědělci, tvrdě pracují a na hrátky se psem čas nemají. Stejně tak pochybuju, že ten čas měli ti skotští chovatelé, kteří jim dali jako rase vzniknout.Že by třeba v zimě, kdy se stáda nepásly, vymýšleli borderkám náhradní program? Zklamalo mě, že jsem se od p.Desenského nedočkala jediné užitečné rady, ale pouze kritiky mé osoby. Není pravda, že jsem si tímhle psem plnila své přání, rodiče chtěli štěně voříška, střední velikosti, nejlépe zdarma a pokud možno podobného vzhledem jejich předchozímu psovi, což tenhle kříženec splňoval. Navíc byl ze stejného prostředí- ze statku, od paní jako je moje máma. Matka štěněte, čistokrevná bordera byla velmi klidná a to, že tohle štěně po neznámém otci je teď jak z divokých vajec, pro nás není důvod, abychom se jí zbavovali. Někteří se tu pohoršovali nad jejím uvazováním. Myslím, že matka zvolila efektivní způsob trestu za napadání slepic. Za celý tento víkend, kdy jsem ji hodně sledovala z oken domu, jsem již žádný náznak útoku nezaznamenala. Přišla k nim, sedla si, chvíli je pozorovala a pak se vrátila. Návíc jsme začali vcelku úspěšně aportovat. Několikrát donesla míček přímou čarou ke mě, sedla si a nechala si ho odebrat z tlamy. Víckrát si ho sice odnesla do boudy, ale na tom ještě zapracujem. Stejně jako na dalším pokusu s vodítkem. Po 50m vlečení se bohužel nezlomil psí odpor, ale opět kovová část vodítka a fena se utekla schovat do boudy za kocourem. Příště budu muset místo nespolehlivého vodítka použít lano. Hlavní je, že ji mají rodiče rádi a já, pokud z toho nechci mít výčitky svědomí, budu teď muset i se svým těhotenským bříškem jezdit častěji domů a fence se věnovat. Děkuji všem za odpovědi a za čas strávený u této diskuze.


zklamaná být můžeš. Ale jen a jen z toho, že jsi nepřinesla rodičům psa pro ně vhodného. psa si nevolíme dle vzhledu, ale podle povahy, temperamentu a podle toho, co jsme mu schopni dát. borderka patří mezi nejhyperaktivnější plemena a proto, pokud rodiče na ni nemají čas, jelikož jsou vytíženi, nemůže z ní vyrost nic pozitivního. Skutečně psa si nevolíme dle nálady a vzhledu, ale dle povahy a toho, co jsme schopni mu dát. pokud nejsme schopni, tak psa nemáme a nebo se snažíme to změnit, nikoliv se urážeti, když nás na to někdo upozorní:-)

_________________
"vím, že nic nevím"..., proto se stále učím


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 30. říj. 2007 10:30 
Offline
Lidový vypravěč

Registrován: stř 14. úno. 2007 15:14
Příspěvky: 150
Bydliště: Praha
Citace:
Myslím, že matka zvolila efektivní způsob trestu za napadání slepic.


kdo s čím přichází, tím i schází a komu není rady, tomu není pomoci. :(

_________________
"vím, že nic nevím"..., proto se stále učím


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 30. říj. 2007 11:35 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 04. črc. 2006 14:55
Příspěvky: 5609
Bydliště: kraslice/ praha
Víš taky z toho tvýho posledního textu má msíšené pocity- vybírat psa podle toho jak vypadá a nekouknout se na povahu? ano dělá to dost lidí a potom chodí taky sem. opravdu to chce tu fneku zaměstnat- bordera není pes kterej muže bejt ponechanej jen tak sám osbě bez pracovního vytížení a to tomu posvi nejsou tvoji rodiče schopní zajistit bohužel

_________________
Zeptáš-li se, budeš 5 minut vypadat jako blbec.Nezeptáš-li se,budeš blbcem po celý život


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 30. říj. 2007 12:37 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 21. bře. 2007 18:42
Příspěvky: 200
Bydliště: Dobrá u Frýdku-Místku
Myslím,že Lenčin příspěvek a rozhořčení je asi i reakce na můj příspěvek proto se omlouvám,že vznikají menší rozepře.To ale nic nemění na tom,co jsem napsala ,že si za svými slovy stojím,jen jsem to nemyslela zle.Jen jsem se snažila napomoci.Už možná právě proto že i já vím jaké to je trpět výčitkami svědomí si myslím,že tento pejsek pro vaše rodiče není nejšťastnější volba.Prosím nenaštvěte se,ale co se stane až vám povyroste bříško...narodí se miminko...taky budete mít čas jezdit na statek a starat se o aktivitu "vašeho "pejska???

_________________
učím se a učím...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 30. říj. 2007 12:48 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 26. čer. 2006 09:43
Příspěvky: 1367
Bydliště: Praha
Lenko já myslim, že je fajn, že jste přišli na to, že pejsek rád aportuje, tím by se mohl aspoň částečně unavit. Možná byste mohli tu chůzi na vodítku trénovat s unaveným pejskem, který už tak moc nemyslí na to, že má třeba z vodítka strach. Asi bych se vyhnula táhnutí psa na vodítku, tím se na něm chodit nenaučí, bude z něj mít akorát strach. Když si na procházku vezmete míček, dobroty a vodítko, mohlo by vám to jít podstatně lépe....a zkušenější poradí, jestli je vhodné prostě jí krátké vodítko připnout a nechat nějakou opravdu dlouhou dobu, aby na něj úplně přestala myslet....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 30. říj. 2007 12:57 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 12. čer. 2006 10:23
Příspěvky: 2716
Bydliště: Praha - Kobylisy
Rozhodně bych jí nechala obojek trvale a v době kdy je aspoň trochu pod dozorem (aby se někde neoběsila) i krátké vodítko - ona časem přijde na to že ji to nekousne. Jinak ale souhlasím s ostatními v tom, že tato situace není pro psa s povahou bordery vhodná - potřebuje práci. Hodně práce. Pak bude zlatá. Jinak si práci najde sama, za to přijdou další tresty a skončí to trvale uvázaným psem, nebo v lepším případě po dvou letech inzerátem "daruji z rodinných důvodů". Zaměstnejte ji, nebo ji dejte někomu kdo ji zaměstná. Je jedno jestli agility, pasení nebo něco úplně jiného (házení tenisáků do zblbnutí moc neberu)

_________________
Bardovy stránky


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 30. říj. 2007 18:11 
Offline
Oprávněný poradce
Uživatelský avatar

Registrován: úte 20. čer. 2006 07:53
Příspěvky: 631
Lenko, okolo ovcí je práce celoročně:-)) Jinak se plně přikláním k názoru, že je hodně důležité čubinu zaměstnat. Mám teď kamaráda, který takhle v poslední době neměl čas na obdobně pracovního psíka- australačku a ta se mu na statku zaměstnala tak, že začla "pást" návštěvy. Momentálně ho čeká soudní řízení a tuším že mu hrozí ublížení na zdraví z nedbalosti. Sama vlastním také obdobnou čubu a kdybych jí nezaměstnávala, tak máme z bytu kůlničku na dříví.

_________________
http://www.holandskyovcakvnouzi.wbs.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 30. říj. 2007 18:38 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 20. čer. 2006 12:23
Příspěvky: 169
Bydliště: Chomutov
Ahoj, většina borderek se po dospění dost zklidní, pokud mají práci, tak v době volna většinou odpočívají. Když mají rodiče statek, tak proč by jim nemohla pomáhat? Boderky jsou schopný naučit se spustu věcí od pasení až po nošení novin nebo klíčů.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 12. lis. 2008 20:03 
Ahoj, hlásím se po roce s tím, jak to tehdy s naší fenkou dopadlo. Začala jsem ji učit aportovat tenisový míček. To ji velmi bavilo. Nosila neustále míček v tlamě, spala s ním, dokonce ho i předkládala kocourovi či slepicím, aby jí ho taky hodily:-) Někdy to bylo až otravné, ale dost mi to pomohlo ve výcviku. Když jsem totiž vzala míček s sebou, už neřešila, že má na krku obojek a vodítko a šla ochotně se mnou. Udělala jsem to tak asi dvakrát a pak už chodila ven na vodítku i bez míčku. Podnikly jsme minulou zimu spoustu delších procházek, já tehdy ještě s bříškem, nyní mi děla doprovod u kočárku. Díky míčkové mánii také tehdy ztratila zájem o napadání slepic. Už si jich vůbec nevšímá. Určitě k tomu přispělo i zklidnění věkem, ale dnes to je fajn pes, dobrý společník mých rodičů a já svého výběru psa určitě nelituji.


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 12. lis. 2008 20:41 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 09. čer. 2006 20:48
Příspěvky: 2794
To je moc dobře, že se vám to povedlo.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Štěně se vzpírá na vodítku, napadá slepice
PříspěvekNapsal: pon 29. bře. 2010 11:22 
Offline

Registrován: čtv 17. pro. 2009 09:19
Příspěvky: 1
Bydliště: Třebívlice
bohužel,podle mě,se tato situace moc řešit nedá.Psa vídáte jednou za2 týdny takže to je spíš problém rodičů. Chápu vaše obavy, ale bez častého opakování z pejska vzorňáka neuděláte.Pokud se na vaši stranu nedají i rodiče, lze těžko něco dělat.Nanejvýš docílíte toho, že pes na vás bude koukat jako na tu protivnou osobu co po mě něco chce.Zkuste promluvit s rodiči.Není pes jako pes. Některý je kliďas od přírody, jiný musí být cvičen.Ohledně slepic bych moc nadějí nehledala.Pravděpodobně to má v krvi a to nezměníte.Prosím berte můj vzkaz s rezervou.Jsem amatér, ale mám letité zkušenosti.Hlavně s tímto jevem.
S pozdravem Anna Z. :yawinkle:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Štěně se vzpírá na vodítku, napadá slepice
PříspěvekNapsal: pon 29. bře. 2010 11:34 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 12. čer. 2006 10:23
Příspěvky: 2716
Bydliště: Praha - Kobylisy
můj bígl má taky lovení v krvi...
Obrázek
ale je to o práci se psem, o vztahu, pes musí být dostatečně zaměstnaný jinak...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Štěně se vzpírá na vodítku, napadá slepice
PříspěvekNapsal: pon 29. bře. 2010 11:35 
Offline

Registrován: úte 20. čer. 2006 06:35
Příspěvky: 997
Anna píše:
Ohledně slepic bych moc nadějí nehledala.Pravděpodobně to má v krvi a to nezměníte.


sice nevím na jaký příspěvek reaguješ ( jsou z roku 2007,2008 ), ale přesto si dovolím nesouhlasit...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Štěně se vzpírá na vodítku, napadá slepice
PříspěvekNapsal: úte 30. bře. 2010 06:10 
Offline
psycholog psů
Uživatelský avatar

Registrován: pon 27. úno. 2006 20:53
Příspěvky: 6751
Bydliště: Vlčáry
Anna píše:
...Ohledně slepic bych moc nadějí nehledala.Pravděpodobně to má v krvi a to nezměníte.Prosím berte můj vzkaz s rezervou.Jsem amatér, ale mám letité zkušenosti.Hlavně s tímto jevem...
Také mám zkušenosti s tímto jevem a naprosto nesouhlasím s tím, že něco nejde a že "to má pes v krvi". Hlášky tohoto typu považuji za zastaralé pověry. Na kolik jsou psi lepší lovci než karpatští vlci? Můj vlk slepice, kačeny a jiné "ptactvo" neloví http://www.youtube.com/watch?v=4ZX03vbT0oU

_________________
Rudolf Desenský - Artemis
psycholog psů

Kouzelné tlačítko Obrázek ti ušetří čas čekání na odpověď


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Štěně se vzpírá na vodítku, napadá slepice
PříspěvekNapsal: ned 08. srp. 2010 14:39 
Offline

Registrován: sob 24. črc. 2010 07:44
Příspěvky: 7
Také nesouhlasím s tím, že ''pes to má v krvi'' a najde ho to odnaučit. Před 10 lety jsme si z ostravského útulku přivezli čtyřměsíční štěně ''křížence''. Byla to malá ježatá příšerka a od prvního pohledu bylo jasné, že to je náš nový pes. První kuře se snažila ulovit hned druhý den, tak jsem jí vysvětlila, že se to nesmí, takže když jsme byli venku s ní, kuřat si vůbec nevšímala. Asi po týdnu, když byla chvíli bez dozoru, zadávila další kuřátko. Tak jsem ji tím mrtvým, cca. 40-ti dekovým kuřetem párkrát (symbolicky - nesnáším bití kohokoli) bacila, uvázala jsem ji mrtvolku kuřete k obojku a nechala ji tak 2 hodiny. Od té doby si slepic nevšimla, ani když ji zobaly z misky. Kamarádí s kočkama i s fretkou a je můj ''náměstek'' v naší smečce.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Štěně se vzpírá na vodítku, napadá slepice
PříspěvekNapsal: ned 08. srp. 2010 15:05 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 22. kvě. 2009 09:13
Příspěvky: 782
Bydliště: Kladno
Nezlob te se,ale to je trochu nechutnej způsob....
brancova píše:
uvázala jsem ji mrtvolku kuřete k obojku a nechala ji tak 2 hodiny.
....to bych teda svýmu psovi,natož 4měs.štěněti neudělala.Myslím,že existují určitě mnohem lepší metody.

_________________
Linda a Jackie


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Štěně se vzpírá na vodítku, napadá slepice
PříspěvekNapsal: ned 08. srp. 2010 15:25 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 09. čer. 2006 20:48
Příspěvky: 2794
Tak nějak.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Štěně se vzpírá na vodítku, napadá slepice
PříspěvekNapsal: pon 09. srp. 2010 08:41 
Offline
psycholog psů
Uživatelský avatar

Registrován: pon 27. úno. 2006 20:53
Příspěvky: 6751
Bydliště: Vlčáry
Tohle je metoda starého parforzu z dob dinosaurů.

_________________
Rudolf Desenský - Artemis
psycholog psů

Kouzelné tlačítko Obrázek ti ušetří čas čekání na odpověď


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 40 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející tuto poradnu: Žádní registrovaní uživatelé a 27 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v této poradně
Nemůžete odpovídat v této poradně
Nemůžete upravovat své příspěvky v této poradně
Nemůžete mazat své příspěvky v této poradně
Nemůžete přikládat soubory v této poradně

Hledat:
Přejít na:  








Nákupem prostřednictvím tohoto banneru podpoříte všechny zdejší psy na převýchově


Prozdravi.cz



Na Vlčárech krmíme těmito krmivy



Psí poradnu pro vás vytvořil © 2006-2015 Rudolf Desenský - Artemis


Tento web je soukromým majetkem, jakékoliv šíření jeho obsahu nebo jen částí je nelegální a bez souhlasu © Rudolf Desenský - Artemis zakázáno!