Rudolf Desenský - psycholog psů
Profesionální psí poradna
Právě je čtv 28. bře. 2024 15:46
99% VEŠKERÝCH VAŠICH OTÁZEK JE ZDE ZODPOVĚZENO.
Pro nedostatek času na textové odpovědi jsem nové registrace do poradny dočasně zastavil.
Ke čtení důležitých příspěvků registraci nepotřebujete.
Raději pracuji se psy než s klávesnicí. Chcete-li mé odpovědi na své dotazy, zavolejte, nebo přijeďte na Freesobotu.
Děkuji všem, kteří podporují náš spolek Mikroazyl Vlčáry z.s. - azyl pro velké psy s nestandardním chováním.

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 
  Předchozí téma | Následující téma 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Agresivní border kolie na psi,ale jen na některé
PříspěvekNapsal: stř 01. říj. 2008 12:43 
Dobrý den, potřebovala bych poradit mam 14 měsíců starého psa border kolie Nera.
Byl mi přidělen na předvýchovu, měl z něj být pes pro nevidomé, jako se štěňátkem jsem s ním neměla nikdy problém, jak vůči lidem tak i mezi psi,pravidelně jsem s ním chodila na cvičák,aby se lepé socializoval mezi pejsky,každý měsíc jsme jezdili za vycvikářkou organizace ze kterého ho mám a řešili jak s ním zacházet a co dělám špatně a nedělám. V červenci jsem ho odevzdala na výcvik, ze začátku s ním nebyli žádné problémy,až po měsíci se mi ozvali,že je agresivní na psi,bez jakéhokoli varování či zavrčení napadl třikrát nějaké psi co se mu nelíbili,nejhorší na tom je že neřeší problém jestli je to pes malý či velky,vždy si nějakýho vybere a jde po něm.
Byl vykastrován a vracen mi, že se bude čekat až se zklidní, vzhledem k tomu,že u mě v předvýchově se agresivně nechoval.Mám ho tři týdny, jednou mě vystartoval po slepém oříškovi byl by schopen mu něco udělat musela jsem ho odrhnout, ještě jsem schytala kousanec i já,ale to přisuzuji k tomu že jsem Nera špatně chytla.
Vzala jsem ho na cvičák do větší skupiny psů,abych zjistila v čem je problém.Tam si vybral stejně starého knírače, raději jsem mu nasadila náhubek aby nedošlo k uhoně. Toto jeho chování si vysvětluji tak že dospívá a upevňuje si postavení,ukazuje svou nadřazenost.Když byl štěňátko spíš jsme měli opačný problém,že jeho si vždy nějaký pes vybral a pak spacifikoval. Rodiče mají také psa s ním žádny problémy nikdy neměl vyrůstal vedle něj, s kamarádky voříškem se jen kamarádsky pošťuchují raději si ho nevšímá než aby se s nim pral,s fenama také není žádný problém.
Když byl ve výcviku,žil ve smečce ještě se čtyřmi psi,nevím jestli to nebyl velký skok,vzhledem k tomu,že u mě byl v domácnosti sám.Výcvikářka tvrdila,že se chová agresivně i tehdy kdy si vynucoval pozornost její,já s tímto nemám problém hladím si jiného psa,sice kouká,ale náznak agrese není. Nějak si nevím rady co s ním, vzhledem k tomu,že to je border kolie,která by si spíš naopak psů všímat neměla. Ještě po vrácení z výcviku byl dosti nedůvěřivý a bazlivý k lidem, chápu že tam asi dostával důsledný dril,ale aby nepřiměřeně reagoval na mojí intonaci hlasu,aniž bych ho kárala mě příjde trochu divné,sama zastávám názor že by pes měl poslouchat s chutí a né s tím že se bude bát kde mu jáká přílítne, pokud povel nesplní nebo udělá chybičku.
Jinak povahově to je velký mazel má rád kontakt s lidmi,poslouchá výborně,odvolání bez problému,chodí u nohy bez vodítka,ale tuhle vadu to má.Od mala jsem ho brala k dětem jelikož je vedu s nima také nemá problémy,akorát teď jak se vratil z toho výcviku tak je pase,ale je to pastevecký pes tak se není čemu divit. Čtu Vaší knihu, kde jsem se dočetla spoustu zajímavých poznatků i to že né vše s ním dělám tak jak bych měla. Předem Děkuji za odpověď Katka


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku: Re: Agresivní border kolie na psi,ale jen na některé
PříspěvekNapsal: stř 01. říj. 2008 13:01 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 12. čer. 2006 10:23
Příspěvky: 2716
Bydliště: Praha - Kobylisy
brundaba píše:
Když byl štěňátko spíš jsme měli opačný problém,že jeho si vždy nějaký pes vybral a pak spacifikoval.

Šikanovaný jedinec začne sám šikanovat v okamžiku kdy má koho. Ve skupině 4 psů ve které teď žil měl možná na výběr šikanovat nebo být šikanován - tak si raději vybral tu první možnost a už u ní zůstal...

Citace:
Ještě po vrácení z výcviku byl dosti nedůvěřivý a bazlivý k lidem, chápu že tam asi dostával důsledný dril,ale aby nepřiměřeně reagoval na mojí intonaci hlasu,aniž bych ho kárala mě příjde trochu divné,sama zastávám názor že by pes měl poslouchat s chutí a né s tím že se bude bát kde mu jáká přílítne, pokud povel nesplní nebo udělá chybičku.

no, tady obecně zastáváme stejný názor, nicméně kromě stížnosti nadřízeným výcvikářky mě žádné řešení nenapadá.
Neplést si důslednost a dril - důslednost je naprostou nutností, ovšem dril, zejména u těchto psů vidím dost kontraproduktivně. Pes tak bude možná umět věci o něco rychleji (ale je to sporné) zato je však mnohem větší pravděpodobnost že pak při své práci bude dělat chyby, nebo dokonce nového pána vůbec nebude poslouchat. Obzvláště u BC považuji tvrdý výcvik za velkou chybu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 01. říj. 2008 13:41 
Offline

Registrován: ned 11. čer. 2006 06:01
Příspěvky: 101
Bydliště: Košice
Borderka na výcvik pre nevidomých? No to mi je dosť silná káva. Podľa toho čo píšeš z neho bude skôr alebo neskôr vycvičený neurotik.

_________________
Pokiaľ nenájdeš raj v pravom strede svojho srdca, nemáš najmenšiu šancu, aby si tam mohol raz vstúpiť.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 01. říj. 2008 14:14 
No ja to popsala možná asi moc stručně.Je už běžné že se border kolie používají k tomuto výcviku.Pár jsem jich viděla v akci a nepřišli mě jako nešťastný psi či neurotici, berou to jako praci a tomu toto plemeno je určeno, krom toho jejich majitele i přez svůj hendicap s nimi dělají i spoustu jiných věci něž jen to že je jejich psi vodí a doprovází v životě.
Ten můj je v celku na mě zavislý což považuji za plus.Nemá problém poslouchat i jiné lidi (rodiče,přítele apod.) V celku se za ty tři týdny dostal zpátky do pohody a do svých kolejí,nebo alespoň do těch ve kterých byl když jsem ho vychovávala. Chci si ho nechat,ale tohle taky musím řešit,proč s naprosto nekonfliktního zvířete je konfliktní zvíře? Vůči lidem se spíše podřizuje jen hold někteří psi mu nejsou jedno. Kdyby to byla agrese jako taková tak utočí na všechny pejsany co potkáme,ale to tu není! Vím že tohle plemeno je citlivé,není to můj první pes kterého jsem měla,jen ten problém je můj první.


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 01. říj. 2008 17:34 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 20. čer. 2006 12:23
Příspěvky: 169
Bydliště: Chomutov
Borderky se na vodící psi opravdu moc nehodí. Jsou sice učenlivé a pracovité, ale taky dost chytré na to aby poznali, kdy můžou něco ošidit. Viděla jsem jich pár v praxi a moc neposlouchaly. Taky vim o třech, které byly v předvýchově a po pár týdnech na výcviku je vrátily. Vim jenom o jedné, která je u pána na vozíčku a je opravdu skvělá, ale ten pán si jí s pomocí rodiny vycvičil sám.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 02. říj. 2008 07:41 
Offline

Registrován: ned 11. čer. 2006 06:01
Příspěvky: 101
Bydliště: Košice
Myslela som to podobne ako Feli. Borderku sice nemám, ale mala som doma kríženku borderky, ktorá mala 100% povahu borderky.
Borderky sú učenlivé a práca vodiaceho psa je náročná. Ale nemyslím si že sa na ňu povahou hodia. Sú príliš hyperkatívne a vynachádzavé a hodia sa na prácu, kde to môžu využiť. A zároveň si myslím že sú to skôr psy, ktoré veľa vecí robia pre toho svojho jediného pána a nie preto že je to práca. (ale v tomto sa nechám aj poučiť ak to nieje tak)
Slepecký pes by mal byť v týchto črtách povahy na opačnej strane ako borderka.

Čo sa týka ale tvojho problému, tak si práve na prahu puberty a dospievania a tiež porovnávania sa s rovnakým pohlavím. Asi ho rozhodilo to že stratil svoju paničku a oporu a musí sa o seba začať starať sám.

_________________
Pokiaľ nenájdeš raj v pravom strede svojho srdca, nemáš najmenšiu šancu, aby si tam mohol raz vstúpiť.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 02. říj. 2008 08:12 
Offline
psycholog psů
Uživatelský avatar

Registrován: pon 27. úno. 2006 20:53
Příspěvky: 6751
Bydliště: Vlčáry
Každý pes nemá na to, aby zvládnul úlohu vodícího psa a podle toho, co je zde popsáno, bych tohoto psa vyřadil. Pravdou je, že se z každého psa dá vycvičit takřka cokoli, ale soudný člověk by měl mít rozum, aby věděl, zda je vhodné to dělat za každou cenu.

Posledních pár let se čím dál častěji setkávám při výcviku asistenčních nebo vodících psů s parforsními metodami nebo dokonce elektrickými obojky. Podle mého názoru jsou ti lidé liní hledat ty správné psy, cpou do tohoto výcviku kdeco, tedy i to, co na to nemá a nikdy mít nebude. Nebo bude, ale ...
I do této branže se dostal business a už to není o psech, ale o výdělku za ně, protože u těchto psů v tom lítají těžké prachy.

_________________
Rudolf Desenský - Artemis
psycholog psů

Kouzelné tlačítko Obrázek ti ušetří čas čekání na odpověď


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 02. říj. 2008 09:32 
Všem Vám děkuji za názory ohledně mého problému:)Ja teď ale neřešim to že se border kolie nehodí pro vodící výcvik,ale řešim chování mého psa Nera a ráda bych věděla jak se k němu mám chovat pokud mě napadne psa to že ho z něj dostatnu a dám mu já najevo že to není správné,že na něj zaklenu to situaci dle mého neřeší. Možná si vynutím respekt já u něj,ale to bude vše.Takže bych byla ráda kdyby mi někdo poradil co s tím. Ještě počkám jestli se ta situace nesklidní po té kastraci a uvidim.


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 02. říj. 2008 15:06 
Offline
Oprávněný poradce
Uživatelský avatar

Registrován: sob 26. srp. 2006 09:07
Příspěvky: 344
Bydliště: Banska Bystrica
brundaba píše:
Ještě počkám jestli se ta situace nesklidní po té kastraci a uvidim.

ked som si v uvode precitala tuto info, prislo mi psa luto, v puberte mu niekto vezme identitu a caka ze to zaberie. nespoliehala by som sa na to ze kastracia nieco zmeni. o napadani psom tu uz toho popisane mraky, najskor treba zistit ci to robi zo strachu z konkretnych jedincov alebo plemien, alebo proste len sikannuje a potrebuje si dvihat sebavedomie na slabsich. podla toho by som sa zariadila. pri strachovych reakciach postupne pesana presvedcit, ze pesani sa nezeru,lebo to mas pod kontrolou ty a pri sikane by som pristupila na jeho hru. :twisted:

_________________
Toto motto nesúvisí s obsahom môjho príspevku. Je to môj obľúbený výrok A.Einsteina tak ho prosím neberte osobne: "Dve veci na svete sú nekonečné, vesmír a ľudská hlúposť. Len tým vesmírom si nie som taký istý."


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 02. říj. 2008 18:38 
Je otázka jestli napadá konkrétní plemena,nenapadá jemu jedno jestli to je šeltie,bišon,maďarska vizsla,rotvajler,nebo německy ovčak.To že si zvedá sebevědomí na stejně starých pesanech bych ještě pochopila,ale on je schopnej se pustit i do psa na kterýho vůbec nemá fyzicky,možná jen psychycky v ten daný okamžik. Jinak pro upřesnějí váží 17 kg,je to ten menší typ BC.Ale jinak diky za názor.


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 03. říj. 2008 07:43 
Offline
psycholog psů
Uživatelský avatar

Registrován: pon 27. úno. 2006 20:53
Příspěvky: 6751
Bydliště: Vlčáry
brundaba píše:
...to že ho z něj dostatnu a dám mu já najevo že to není správné,že na něj zaklenu to situaci dle mého neřeší...
Tudy cesta skutečně nevede. Dokud ho budeš sundávat ze psů, tedy až potom co už je útok proveden, nikdy to nezastavíš.

Citace:
...Ještě počkám jestli se ta situace nesklidní po té kastraci a uvidim.
Kastrací se strach ze psů neřeší. Ten problém je v hlavě, ne tam pod ocasem. Ze zkušeností lidí, kteří sem za mnou jezdí vím, že kastrací se to upraví jen dočasně, což je podle mého dost o ničem. Naopak, nekastovaný pes se dá snadno zmanipulovat nejprve přes fenky a později přes spřátelené psy. S kastrátem tohle logicky nejde, tudíž se zbavíš jedné z nejspolehlivějších možností nápravy.
Měl jsem tu donedávna psa, který by zabil na místě nejen psa, ale klidně i fenu a to dost brutálním útokem. Během několika dní se začal kamarádit i s ostatními psy, také většinou bývalými zabijáky psů.
Kdybych tohoto psa z něčeho sundaval, tak už ne ze psa, ale z jeho ostatků, a to měl takových osmdesát kilo a nebyl zpočátku ani vůči mně nikterak přátelský v jeho drsných vražedných aktivitách.
Pokud tě zajímá, jak jsem to udělal, tak věz, že jsem tady o tom napsal tolik materiálu, že ho budeš číst několik dní a v každém mém příspěvku najdeš nějakou odpověď na svou otázku. Pakliže chceš něco konkrétnějšího, budeš si pro to muset zajet sem na Vlčáry.

_________________
Rudolf Desenský - Artemis
psycholog psů

Kouzelné tlačítko Obrázek ti ušetří čas čekání na odpověď


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 21. říj. 2008 11:19 
Tak ozývám se až po delší době.Určitě bych se za Váma ráda podívala,třebas až bude free sobota. Ještě jsem se chtěla optat,vzhledem k tomu,že má kontakt ještě s dvěma psi jeden je rodičů a jeden kamarádky. Tuhle jsme byli na procházce všichni byli puštěny a na ulici byl malý pejsek.Čekala jsem od svého borderaka že bude nějaká akce,ale vzhledem k tomu že jeho dva kámoši nereagovali tak se nic nekonalo ani náznak agrese nebo naježení,zavrčení.Může se učit od ostatních psů,hlavně od psa mých rodičů který je naprosto nekonfliktní a s kterým v podstatě vyrůstal,že i ostatní pejskové jsou hodný?????Díky za odpověď


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 21. říj. 2008 13:11 
Offline
Lidový vypravěč
Uživatelský avatar

Registrován: ned 11. čer. 2006 23:25
Příspěvky: 1874
Bydliště: Osek u Duchcova
brundaba píše:
Tak ozývám se až po delší době.Určitě bych se za Váma ráda podívala,třebas až bude free sobota. Ještě jsem se chtěla optat,vzhledem k tomu,že má kontakt ještě s dvěma psi jeden je rodičů a jeden kamarádky. Tuhle jsme byli na procházce všichni byli puštěny a na ulici byl malý pejsek.Čekala jsem od svého borderaka že bude nějaká akce,ale vzhledem k tomu že jeho dva kámoši nereagovali tak se nic nekonalo ani náznak agrese nebo naježení,zavrčení.Může se učit od ostatních psů,hlavně od psa mých rodičů který je naprosto nekonfliktní a s kterým v podstatě vyrůstal,že i ostatní pejskové jsou hodný?????Díky za odpověď


Přijde že vy už dopředu čekáte od něj útok,, tudíž to řešíte už předem a proto se to i stane. U obobu čubísů váš borderák viděl, že jsou vpohodě a žádného psa neřeší, tak to neřešil ani on. Takže, neřešit problém, dokud nenastane. A to zcela, protože i pocity umí psy přečíst.
Ale raději si počkejte ještě na názor někoho kompetentějšího, tohle je jen můj názor. :wink:

_________________
“Pokud není milováno zvíře, část vlastní duše zůstává uspána.”


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 21. říj. 2008 13:22 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 26. čer. 2006 09:43
Příspěvky: 1367
Bydliště: Praha
Brundaba - tohle se učí moje Marie od davídkovic Nyný. Nyný je absolutně neagresivní a přátelskej tvor, nemá nikdy žádný problém snad vůbec s ničím, Mařka se pod jejím "dohledem" uklidňuje, líp snáší vyhrocenější situace, prostě se učí. A mě ta její přítomnost taky pomáhá, protože vím, že Nyný bude v klidu, Mařka pravděpodobně taky a tím se i já v myšlenách uklidním. Tak bych řekla, že to možné je, že psové se můžou učit příkladem od jiných. Tobě doporučuju, abys svýho psa s tímhle "učitelem" měla pohromadě co nejvíc, protože to k uklidnění prospěje i tobe, když uvidíš, že tvůj čógl dokáže reagovat úplně normálně. Začneš pak víc věřit sboě i jemu a budete se ve všem zlepšovat.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející tuto poradnu: Žádní registrovaní uživatelé a 23 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v této poradně
Nemůžete odpovídat v této poradně
Nemůžete upravovat své příspěvky v této poradně
Nemůžete mazat své příspěvky v této poradně
Nemůžete přikládat soubory v této poradně

Hledat:
Přejít na:  
cron








Nákupem prostřednictvím tohoto banneru podpoříte všechny zdejší psy na převýchově


Prozdravi.cz



Na Vlčárech krmíme těmito krmivy



Psí poradnu pro vás vytvořil © 2006-2015 Rudolf Desenský - Artemis


Tento web je soukromým majetkem, jakékoliv šíření jeho obsahu nebo jen částí je nelegální a bez souhlasu © Rudolf Desenský - Artemis zakázáno!